Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Brčkom Promovisana edicija „Srbija 1914-1918“

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

U Kulturno – administrativno centru „Patrijarh srpski Pavle“ večeras je promovisana edicija „Srbija 1914-1918“ izdavačke kuće „Prometej“ i Radio televizije Srbije.

Zoran Kolundžija osnivač i urednik izdavačke kuće „Prometej“, koja će u januaru napuniti 30 godina rada, rekao je da je došao u Brčko na poziv Konzervativnog kluba kako bi predstavi ukupnu produkciju knjiga koje govore o Srbiji, Srbima i Prvom svjetskom ratu. Podsjetio je da su do sada napravili oko 80 naslova, šest kola po deset knjiga, više drugih knjiga izvan tih kola i posebno ediciju o srpskim vojvodama.

– Naši prijatelji su željeli da govorim o srpskim vojvodama, Putniku, Stepi, vojvodi Mišiću i njegovim sjećanjima, a tu je i knjiga Petra Opačića o njemu, zatim knjiga o vojvodi Bojovićui počasnom srpskom vojvodi Franše d Epereu. U ovih osam knjiga imamo istoriju Srbije i njenih ratovanja od kraja 19. vijeka pa do završetka Prvog svjetskog rata kroz ove velikane koje narod zaista voli – rekao je Kolundžija. Istakao je da je kod mlađih generacija vojvoda Mišić najpopularniji dodajući da je to možda zbog izreke „Ko smije taj i može“.

Cvijan Pajkanović, predsjednik Konzervativnog kluba rekao je da već duže vrijeme sarađuje sa ovom izdavačkom kućom koja slovi kao jedna od vodećih izdavačkih kuća naših prostora i da je ova promocija istovremeno i predstavljanje njihovog rada i izdvaštva.

– Oni rade temeljito već godinama na izučavanju moderne srpske istorije, prikupljanju i promovisanjuistorijske građe i željeli smo da čujemo više o srpskim vojvodama, ukjučujući i francuskog generala Franše d Eperea. Važno je da brčaci i svi Srbi čuju o slavnoj istoriji Srba u prvom svjetskom ratu jer je vojska o kojoj pišu ove knjige oslobodila i Brčko 1918. godine – rekao je Pajkanović.

Večerašnja promocija jedan je u nizu događaja koje je ove godine organizovao Konzervativni klub Brčko koji se bavi njegovanjem srpske tradicije i kulture.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO