Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju OPREME ZA PČELARE

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

U malom pogonu za proizvodnju pčelarske opreme Milana Dragičevića iz Brčkog dnevno se proizvede 120 satnih osnova, a proizvodnja od 300 pčelinjih košnica mjeri se na mjesečnom nivou.

Ovu proizvodnju Dragičević je započeo proljetos uz pomoć programa Farma dva USAID, koji je Udruženju „Golub“, u okviru koga je i otvoren pogon, donirao mašine u vrijednosti 36.000 KM. Vlastita ulaganja su iznosila oko 40.000 KM.

Dragičević kaže da je na ideju o otvaranju pogona došao prije par godina slušajući pčelare koji su se žalili na problem sterilizacije voska, nedovoljno repromaterijala, košnica.

– Uradio sam projekat i dobio podršku za otvaranje pogona u kome sada stalno radi troje ljudi, a povremeno za proizvodnju satnih osnova honorarno angažujemo još dva radnika. Naše proizvode uglavnom kupuju pčelari iz Brčko distrikta, ali i iz cijele BiH. Potrebe tržišta su takve da bi proizvodnju i broj zaposlenih mogli povećati, ali za sada ne planiramo neka velika proširenja – kaže Dragičević.

Ističe da će još neko vrijeme ostati na postojećem nivou proizvodnje, jer svaki veći zahvat zahtijeva novac za dodatna ulaganja, a problem predstavlja i sirovina.

– Nemamo dovoljno voska za satne osnove i pronalazimo način kako da ga nabavimo. Razmišljamo o otkupljivanju voska od naših pčelara, ali oni ga uglavnom već koriste kod nas za uslužnu izradu satnih osnova. Razmatramo i mogućnosti nabavke voska iz uvoza pri čemu je veoma bitno da on bude pouzdnog kvaliteta – objašnjava Dragičević.

Dodaje da ništa manji problem nije ni obezbjeđivanje druge sirovine, drveta za izradu košnica. Iako nije riječ o rijetkoj ili skupoj vrsti drveta teško ga nabavljaju.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– To je obično jeftinija vrsta drveta ali ono mora biti kvalitetno i čisto, bez čvorova – kaže Dragičević.

Pčelarska oprema koja se ovdje proizvodi pristupačnija je brčanskim pčelarima jer je za njih obezbijeđen poseban popust, koji se, u zavisnosti od proizvoda, kreće od 5 do 30 odsto.

Milorad Vasić, dugogodišnji pčelar iz Brčkog, kaže da je otvaranje ovog pogona za njih od velike koristi.

– Imao sam 50 kilograma svog voska i ovdje sam ove godine izvlačio satne osnove. Dobro je, zadovoljan sam. Niko to prije ovdje nije radio pa sam išao godinama u Bijeljinu. Dobro je što se naše udruženje „Matica“ povezalo s njima, pa imamo i popust u svemu što rade – kaže Vasić dok razgleda košnice koje namjerava da kupi.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“, kaže da je pogon za proizvodnju pčelarske opreme i satnih osnova veoma važno za sve pčelare.

– Ovdje sada jeftinije nabavljamo opremu koju Milan proizvodi, možemo sami da pravimo pogače za ishranu pčela, a nedavno smo tu pored pogona otvorili i prostoriju za rad udruženja gdje se okupljamo, razmjenjujemo iskustva, rješavamo probleme – kaže Kerezović.

Otvorili Pčelarski centar

Brčanski pčelari razvili su Pčelarski centar koji je, kažu, jedini u BiH. U okviru ovog centra je stalna škola pčelarstva, koja ima ogledni pčelinjak od 30 košnica.

– Sve više ljudi se zanima za uzgoj pčela i dolazi u ovu školu. Prošle godine smo imali oko 30 polaznika – kaže Dragičević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO