Politika

“U CIKOTIĆEVOM PISMU NIZ NEISTINA” Lukač uputio pismo Johanu Satleru

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije Johanu Setleru povodom nedavnog pisma ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića.

“U CIKOTIĆEVOM PISMU NIZ NEISTINA” Lukač uputio pismo Johanu Satleru
FOTO: SRNA

U tom pismu, kako se navodi u saopštenju iz MUP RS, Cikotić zamjeniku izvršnog direktora Europola i Setleru  iznosi niz neistinitih navoda, a sve kako bi blokirao uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće prihvatiti nove aranžmane za formiranje Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Europolom, jer je jedino prihvatljivo rješenje striktna i dosljedna primjena Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, čija je procedura zaključivanja, kao i sam sadržaj u potpunosti u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH- navodi se u pismu ministra Lukača.

Dodaje se da prema informacijama MUP RS, Cikotić je u spornom pismu ambasadoru Setleru iznio nistine o tome kako Instrukcija o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, iz maja 2020. godine, „nije u skladu sa zakonima BiH, ni standardima Evropske unije“, što je apsurd, jer je upravo ta Instrukcija u potpunosti u skladu sa samim Sporazumom i važećim zakonodavstvom, te predstavlja do sada jedini konkretan korak BiH na putu ka ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom.

Lukač podsjeća ambasadora Setlera da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom ispregovaran od strane delegacije BiH i Europola, uz saglasnost Predsjedništva BiH, potpisan od strane ministra bezbjednosti BiH i direktora Europola te ratifokovan od strane Evropskog parlamenta i Predsjedništva BIH, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, Lukač u pismu ambasadoru Setleru navodi kako u Direkciji za koordinaciju polcijskih tijela BiH ne može biti smještena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom, kako to Cikotić tvrdi, već u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

– Ne postoji adekvatan zakonski osnov za to. Direkcija u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u BiH i važećim propisima EU, nema zakonske nadležnosti neophodne za aktivno učešće u razmjeni podataka sa Europolom, a ipak vrši razmjenu podataka. Takođe, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju sa Europolom, nije tvorac, niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih djela iz mandata Europola, što je suština saradnje sa Europolom- zaključuje se u pismu.