Svijet

U IGRI I ZLATO EU će nastaviti sa pritiskom na Rusiju, evo šta će lideri reći poslije ključnog samita

Lideri Evropske unije nastaviće da vrše pritisak na Rusiju obavezujući se na dalji rad na sankcijama, koje bi mogle da uključe i zlato, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenom za usvajanje na ovonedjeljnom samitu EU u Briselu, a u koji je Rojters imao uvid.

U IGRI I ZLATO EU će nastaviti sa pritiskom na Rusiju, evo šta će lideri reći poslije ključnog samita
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Nastaviće se rad na sankcijama, uključujući jačanje implementacije i sprečavanje zaobilaženja (sankcija) – reći će lideri EU na kraju redovnog samita 23-24. juna, prema najnovijoj verziji njihovog nacrta zaključaka od 20. juna.

Osoba koja je upoznata sa radom na sankcijama rekla je za Rojters da Evropska komisija radi na dodavanju zlata u moguću sljedeću rundu restriktivnih mjera, iako još nije jasno da li bi ta mjera mogla da zabrani izvoz u Rusiju, uvoz iz Rusije ili oboje.

Pročitajte još

Zlato je ključna imovina za rusku centralnu banku, koja se suočila sa ograničenjima pristupa nekim od svojih sredstava koja se drže u inostranstvu zbog zapadnih sankcija, navodi britanska agencija.

Lideri EU će se takođe usaglasiti da ubrzaju planove za finansiranje obnove Ukrajine i uzeti u obzir nova hitna sredstva u iznosu do devet milijardi evra, koje će EK uskoro predstaviti, navodi se u nacrtu dokumenta.

Kako pokazuje dokument, lideri EU su takođe spremni da se zalažu za novu vojnu podršku Ukrajini.

Zvaničnici su rekli da bi nova vojna podrška Ukrajini mogla da iznosi najmanje pola milijardi evra, pored dvije milijarde koje su već odobrene.

EU je usvojila šest paketa sankcija protiv Rusije i Bjelorusije od početka sukoba u Ukrajini, ali nekoliko sektora, uključujući gas, ostaju uglavnom netaknuti, jer vlade EU izbjegavaju mjere koje bi mogle da nanesu veću štetu njihovoj ekonomiji nego ruskoj, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije