Banjaluka

U kakvom je stanju azil za pse na Manjači: Grad se hvali, a iz udruženja za zaštitu životinja UKAZUJU NA PROPUSTE (FOTO)

U azilu na Manjači kod Banjaluke otkad je otvoren nije teklo sve kako treba.

Azil za pse na Manjači
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Od tada, do danas, volonteri za zaštitu životinja žalili su se na ovaj azil da ne radi kako treba, da se troše ogromne svote novca za veterinarsku stanicu koja je zadužena za azil, kao i da nema nikakvih podataka oko udomljavanja samih pasa.

Iz Grada Banjaluka su istakli da se u azilu na Manjači intenzivno radi na poboljšanju uslova za boravak jedinki. Ističu da je urađeno mnogo toga. 

– Postavljena je nova stolarija na kompletan objekat azila, kao i vrata koja omogućavaju provjetravanje kompletnog objekta. Zamijenjene su sve bočne pregrade, a nedavno su završene i frontalne strane boksova. Postavljene su palete u sve boksove. Nabavljene su lampe i sijalice za lampe za grijanje. Uvedena je topla voda, izmijenjena je kompletna strujna instalacija unutar objekta, zamijenjena je dovodna strujna instalacija do objekta, nabavljene su nove hranilice i nove pojilice za jedinke, napravljen je karantin za štence unutar samog objekta, kao i vanjski ispust, kako bi psi iz azila mogli boraviti i na otvorenom – rekli su iz Grada Banjaluka.

Drvored

Osim ovoga, kako tvrde, posađen je drvored sa obje strane azila i oko ispusnog boksa odnosno igrališta za pse, a sve kako bi jedinke ljeti mogle da borave u hladu.

– Urađeno je i hortikulturno uređenje vanjskog dijela azila, a više puta nasipan je i put do objekta azila. Postavljen je pokretni toalet, kao i montažna kancelarija za prijem stranaka i boravak osoblja – istakli su oni.

Grad Banjaluka je potpisao ugovor sa Vet Centrom, koji radi u azilu na Manjači kada su u pitanju vakcinacije, sterilizacije i oporavak samih pasa. Iz Grada kažu da je predmetnim ugovorom obuhvaćen rad higijeničarske službe na terenu, koji podrazumijeva hvatanje i zbrinjavanje jedinki, hvatanje štenaca, rad higijeničara, kako danju tako i noću, uklanjanje tijela mrtvih životinja sa javnih površina, uklanjanje tijela mrtvih krupnih životinja, preuzimanje ptica sumnjivih na ptičiji grip, kao i tijela mrtvih ptica pod sumnjom na ptičiji grip.

Pročitajte još

– Dodatno, ugovorom je definisan i rad higijeničarske službe u prihvatilištu za napuštene životinje, odnosno rad diplomiranog veterinara i higijeničara u prihvatilištu, nabavka hrana za jedinke u azilu, sredstva protiv unutrašnjih parazita, vanjskih parazita, razne vrste vakcina i injekcija, sterilizacije u opštoj inhalacionoj anesteziji, mikročipovanje, dijagnostifikovanje povreda kostiju i unutrašnjih organa rendgenskim snimanjem, eutanazije, sredstva za sediranje i uspavljivanje kroz mamac, održavanje hranilice za pse, potrošna sredstva za rad prihvatilišta i higijeničara i još mnogo toga – rekli su iz Grada Banjaluka.

Kazne

Ipak, da stvari nisu crne ili bijele, kada je u pitanju azil na Manjači, svjedok je i predsjednica “WagWag” Anđela Španović.

Ona tvrdi da se nijedan od dogovora nije ispoštovao i da su svi radovi koji su predstavljeni na stranici Gradske uprave odrađeni nakon što je inspekcija izrekla kaznu.

– Redovno je ulagano u azil. Po ugovoru, ambulanta dobija 170.000 KM godišnje. Krši se zakon, jer po pravilniku, svako sklonište za životinje mora da ima radno vrijeme sa strankama minimalno osam časova dnevno, a nema. Ispostavlja se da su svi sastanci na kojima smo mi kao volonteri za zaštitu životinja prisustvovali bila samo prazna obećanja. Nikada nisu usvojeni prijedlozi koje smo predlagali kao udruženje. Vrata azila su konstantno zatvorena, volontera skoro da i nema – ističe Španovićeva. 

Azil za pse na Manjači
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ona kaže da azil ima konstantan problem koji se nastavlja i da nema, bar prema njenom mišljenju, nikakvog pomaka.

– Mi nekada na dnevnom nivou imamo više akcija nego oni mjesečno. Mislim da to dovoljno govori o njihovom radu, s tim da mi funkcionišemo sa nula KM redovnog budžeta – ističe Španovićeva. 

Katanac

Prema informacijama iz Grada Banjaluka, od početka 2023. godine udomljeno je 38, a u posljednjih 60 dana 16 pasa.

Prošle godine je ekipa Srpskainfo posjetila azil na Manjači kada se uvjerila u, tada, katastrofalne uslove u kojima su boravili psi. U prostoru u kojem je bilo oko 150 pasa, na velikim vrućinama, otvoren je bio tek jedan prozor. Na vratima azila je bio katanac, što se očigledno nije promijenilo ni danas. 

Azil na Manjači otvoren je zbog neuslovnosti prethodnog koji je bio u Ramićima. U ovom azilu još nije dozvoljen boravak volonterima koji bi željeli povremeno boraviti i brinuti o napuštenim životinjama. Iz Grada Banjaluka poručuju da će tako nešto biti moguće tek kada se na terenu stvore uslovi, ali trenutno nije jasno kada će se to desiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije