Digitalna Srpska

U NEKOLIKO KLIKOVA DO PROIZVODA SA SELA Pametno rješenje promoviše ruralne krajeve Banjaluke

Da pametna rješenja i tehnologija nisu primjenjivi samo u gradskim zonama, već mogu mnogo da doprinesu i razvoju seoskih područja, dokazuje inovacija koja će uskoro zaživjeti na području Banjaluke.

U NEKOLIKO KLIKOVA DO PROIZVODA SA SELA Pametno rješenje promoviše ruralne krajeve Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ, GRAD BANJALUKA/RAS KOMBO

U pitanju su informacioni sistem i aplikacija za promociju nekoliko ruralnih lokalnih zajednica, te aplikacija za plasman usluga i proizvoda iz ovih područja, koji su u potpunosti kreirani u Banjaluci, u saradnji kompanije Blicnet s matičnom kućom m:tel.

 – Razvijamo veb i android mobilnu aplikaciju koja će omogućiti stanovnicima ruralnih sredina, kao što su Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bočac, Ljubačevo, Krmine i Agino selo, da ponude svoje usluge i proizvode preko moderne platforme, kao i da promovišu svoju lokalnu zajednicu, a što bi im omogućilo razvoj turizma i prodaju domaćih zdravih proizvoda – objašnjavaju u Blicnetu.

FOTO: BLICNET
FOTO: BLICNET

Projekat će zajednički finansijski podržati Grad Banjaluka, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Ovo je jedan od ukupno 10 projekata koji će biti primjenjeni u Banjaluci do kraja godine i dobiti finansijsku podršku u sklopu javnog poziva „Banja Luka Future City Innovation Challenge“.

Pročitajte još

Cilj ovog projekta, koji se provodi u saradnji s Inovacionim centrom Banjaluka, jeste da grad pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za bolji i kvalitetniji život građana i unapređenje javnih usluga.

Sistem koji su dizajnirali je dosta kompleksan, kažu u kompaniji Blicnet, a omogućiće po prvi put da se direktno komunicira s proizvođačima na selu, da se njihovi proizvodi vide kao u katalogu, te da se mogu i naručiti. Olakšaće i povezivanje, kao i udruživanje proizvođača.

A u vrijeme krize izazvane korona virusom ponuđačima usluga i proizvoda omogućiće razvoj lokalne ekonomije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIČ /RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIČ /RAS SRBIJA

– Prirodne ljepote, turistička ponuda, registrovani mali preduzetnici, etno pansioni, seoska gazdinstva, proizvođači hrane, prevoznici dobara i slično, biće predstavljeni na veb aplikaciji i android mobilnoj aplikaciji, koje će kreirati inženjerski i marketing tim Blicneta. Preko veb sajta i mobilne aplikacije, građani Banjaluke, ali i drugi građani, moći će da pregledaju i turističku ponudu, da istraže destinacije poput izletišta, planinarskih staza, da isplaniraju i provedu svoj slobodan dan na zanimljivim destinacijama u okolini, da pronađu zdrave prehrambene proizvode lokalne proizvodnje i drugo – kažu u Blicnetu.

Pročitajte još

Veb i android mobilna verzija sistema biće gotove do kraja januara 2021. godine.

– Planiramo da promovišemo ovaj sistem, da ljudi dobiju informacije i steknu uvid u to kakvu korist mogu da imaju od ovakvog sistema. Za sada sve ide dobrim tokom i biće završeno u planiranom roku – kažu u Blicnetu.

Na mobilnoj aplikaciji će, uz to, biti dostupna i ponuda Hercegovačke kuće i Krajiške kuće u Banjaluci.

Aplikacija će, uvjeravaju iz Blicneta, biti pristupačna korisnicima, te višejezična, kako bi mogli da je koriste i turisti koji dolaze u Banjaluku, među kojima su česti Slovenci.

Na turističkoj promociji ovih krajeva radiće se, dodaju iz kompanije, u saradnji s Turističkom organizacijom grada.

Iz kompanije Blicnet ističu da nastavljaju da, sa svojim stručnim timom, rade na razvoju i implementaciji novih smart rješenja s kojima kompanije i stanovništvo mogu dobiti adekvatne resurse za rad i ostvariti značajnu uštedu vremena i novca.