Digitalna Srpska

ZA ČISTIJI I TURISTIČKI PRIMAMLJIV GRAD U Banjaluci će se otpadom upravljati na ovaj PAMETAN NAČIN

Ružne slike punih kontejnera ili smeća ostavljenog uz njih na gomili mogle bi biti stvar prošlosti u Banjaluci, nakon što u gradu uskoro zaživi prvi sistem pametnog upravljanja otpadom.

ZA ČISTIJI I TURISTIČKI PRIMAMLJIV GRAD U Banjaluci će se otpadom upravljati na ovaj PAMETAN NAČIN
FOTO: SRPSKAINFO

Ovaj sistem će omogućiti da se na daljinu, te uz pomoć jednostavne mobilne aplikacije, prati da li je neki kontejner napunjen otpadom, da li ga treba što prije isprazniti i da li građani treba da ga u tom trenutku zaobiđu i nađu drugi za odlaganje smeća.

Za ovakav način upravljanja otpadom u Banjaluci koristiće se senzori koji će uskoro biti instalirani na više od 20 postojećih kontejnera u naseljima Lazarevo 1 i Lazarevo 2, ali i softver koji je razvila domaća kompanija “Planetsoft”, kao najvažniju komponentu sistema.

Plan je da ovaj pametni sistem u najvećem gradu u Srpskoj profunkioniše uskoro, kao jedan od deset projekata u sklopu „Banja Luka Future City Innovation Challenge“ poziva, čiji cilj je da grad pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život. Ideja je, podsjećamo, da Banjaluka postane prvi pametni grad u RS, a ovi projekti se provode uz pomoć Inovacionog centra Banjaluka.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Senzori očitavaju popunjenost kontejnera otpadom, poziciju kontejnera na mapi, te sve podatke putem LoRa wan mreže šalju na softversku platformu koja se sastoji od veb aplikacije i mobilne aplikacije. Veb aplikaciju koriste zaposleni u gradskoj upravi, koji su zaduženi da prate rad komunalnih preduzeća, kao i komunalna preduzeća koja, osim uvida u popunjenost kontejnera, na osnovu toga mogu da prilagode kretanje vozilaza odvoz otpada i smanje svoje troškove – objašnjava menadžer prodaje “Planetsoft” Milan Plavšić.  

Pročitajte još

Mobilna aplikacija je namijenjena građanima koji tada lako mogu da vide da li je neki kontejner pun, te da pronađu na mapi prvi sljedeći kontejner koji ima dovoljno prostora da se otpad propisno odloži. Osim toga, sistem može da prijavi nepravilnosti u odvozu otpada, kao i da detektuje eventulani požar.

– Ideja o ovakvom upravljanju otpadom postoji od ranije, ali kod nas nigdje nije primijenjena. Zato smo interno razvili ovaj softver, koji smo ponudili i na ovom pozivu grada za finansiranje pilot pametnih rješenja. Poziv smo spremno dočekali, jer se i inače bavimo tim rješenjima. Upravljanje otpadom je sigurno jedan do najbrže rastućih problema u gradu, a bitno utiče i na njegove turističke potencijale. Istovremeno, nadamo se da će se na ovaj način uticati i na navike građana, kojima će sada biti lakše da nađu prazan kontejner, pa i da imaju odgovorniji odnos prema odlaganju otpada i čistiji grad – kaže Plavšić.

Ovaj sistem u sklopu „Banja Luka Future City Innovation Challenge“  poziva zajednički će, sa 50.000 KM, finansirati Grad Banjaluka, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, dok kompanija ulaže oko 60.000 KM.

Iz “Planetsofta” kažu da su senzori nabavljeni, da je u toku finalno testiranje softvera, te da će do kraja godine, kako je i planirano, sistem biti u funkciji u takozvanoj pilot zoni u gradu. Nadaju se da će i nakon toga biti interesa da se ovaj sistem proširi po čitavom gradu.