Kolumne

U pokušaju...

Šta se to krije iza posljednjih uvredljivih izjava i prijetnji ljudi na najvišim funkcijama u BiH?

U pokušaju...
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šta to hoće da nam poruče naši lideri? Da li je to neka nova igranka kojom opet skrećemo na sebe pažnju Vašingtona, Brisela ili Moskve? Da li ćemo ponovo biti igračke u rukama najmoćnijih?

Mnogo je pitanja na koje u ovakvoj državi kakva je BiH nema ko da odgovori. Na sve to ćute i stranci, i to oni isti čije su nam države ovdje u srcu Balkana napravile zemlju koju karakterišu propali pokušaji. Ćute stranci i lijepo mute.

Dakle, sve što znamo jeste da se BiH sa entitetima nalazi u fazi pokušaja, i to dvije i po decenije od potpisa Dejtonskog sporazuma.

Međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, pokazala je veliku nemoć.

Napisali su Dejtonski mirovni sporazum, a onda su sami krenuli u njegovu razgradnju, i to sve u pokušaju da nam naprave neku državu, po svojim željama.

Rezultat njihovog angažmana je da nam jedan lider finansira riječnik u kojem se komšije Srbi nazivaju “đikanima”, drugi lider svoje komšije oslovljava “balijama”, a treći, onako latinski, sjedi na više stolica i igra duplu igru.

Pročitajte još

Srpska je daleko od nezavisnosti, Bošnjaci daleko od građanske države, a Hrvati od trećeg entiteta. Svi nešto pokušavaju, a nemaju hrabrosti da naprave taj prvi korak ka realizaciji svojih ciljeva i obećanja.

A zašto je to tako? Odgovor je jednostavan. Pa, svim našim liderima odgovara ovakva zemlja u kojoj mogu lijepo da žive i, kako oni to kažu u parlamentima, lažu, bez straha da će neko odgovarati. Naučili su nas da je svako ko ne misli kao oni neprijatelj svog naroda.

U pokušaju je i opozicija u oba entiteta. Galame, a boga mole da ne dođu na vlast. A i nemaju s kim, jer mnogi su i sad spremni da za sitne pare prodaju glasače i prelete u vladajuće.

E, zato su Srpska, Federacija BiH i BiH napravili od lopova gospodu, od prostitutki elitu, od nepismenih funkcionere. Kad sve saberemo, narod mu dođe kao neka vrsta stoke, koja redovno guta priče o nacionalizmu i nalazi se u stanju pokušaja.