Gradovi

U Trebinje stigli strani turisti: Pune ulice, trgovi i smještajni kapaciteti

Trebinje je i ove ljetne sezone puno turista, a turistički radnici procjenjuju da je jul po broju noćenja dostigao isti mjesec 2019. godine, koja je bila rekordna na jugu Srpske.

U Trebinje stigli strani turisti: Pune ulice, trgovi i smještajni kapaciteti
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Veći broj gostiju stigao je od polovine jula, iako je i u junu i početkom ovog mjeseca bilo dosta turista. I ove godine gosti su, uglavnom, iz BiH i Srbije, a počele su dolaziti i turističke ture iz Turske, što je prvi put od pandemije virusa korona – kaže Žarko Vico iz trebinjske Turističke organizacije.

On navodi da je Trebinje do kraja juna ostvarilo 80 odsto turističkog prometa u odnosu na godinu prije pandemije virusa korona, a ukoliko se trend nastavi u septembru i oktobru, mogao bi se dostići broj gostiju od prije dvije godine. Vico ističe da je svaka godina specifična; ove sezone Crna Gora je otvorila granice za sve turiste, a još uvijek nema globalnih svjetskih putovanja.

– Turisti se ovog ljeta kraće zadržavaju u Trebinju nego lani, kada su granice bile zatvorene, ili se ulazilo pod posebnim uslovima. Prošle godine korišteni su i turistički vaučeri, pa su gosti uglavnom bili iz RS, ali su dolazili i iz cijele BiH i Srbije – objašnjava on.

Ono što turisti ne zaobilaze na jugu Srpske su kulturno-istorijski spomenici, manastir Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica, ali i vinarije, „Hercegovačka kuća“ i restorani s tradicionalnom hranom. Nezaobilazno mjesto je i bašta stoljetnih platana u centru grada, u kojoj se traži mjesto više. Na ulicama Trebinja zatekli smo Radenka iz Banjaluke i Milana iz Beograda.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Nisam, bio tri godine u Trebinju i sad sam ponovo tu. Ovaj grad ima dušu, lijep je i uvek mu se rado vraćamo. Idemo na odmor u Crnu Goru, ali ne propustimo priliku da posjetimo Trebinje, Tvrdoš i mnogo toga još. Ponuda je ove godine mnogo bolja nego 2018 – kaže Milan.

U Turističkoj organizaciji ne kriju da su zadovljni.

Pročitajte još

– Posjećena su i trebinjska kupališta. Najveći turistički kompleks „Grad sunca“ privlači veliki broj gostiju, a u njemu se nudi za svakog po nešto, akva park, etno selo, „bijeli grad“, sportski kompleksi. Turisti traže osvježenje i na dva trebinjska bazena, u Bregovima i na Banjama, kao i u Jazini kod Trebinja, gdje uživaju u ljepotama rijeke Sušice – objašnjava Vico.

Ono što je ovog ljeta prijatno iznenadilo goste su niže cijene parkinga na javnim površinama za turiste koji borave u gradu, pošto su uvedene „apartman karte“.

Da je grad pun, naročito od polovine ovog mjeseca, slažu se i ugostitelji, ali i prodavci na trebinjskoj pijaci, koja je, takođe, jedan od simbola najjužnijeg grada Srpske.

Prodavci kažu da je lani, ipak, bilo više prometa, jer su gosti duže boravili na jugu Srpske, a zbog razlitičih ograničenja sve je manje i kupaca iz susjednog Dubrovnika i Herceg Novog.

Turistički radnici, ukazuju da i dalje, pored različitih povoljnosti prilikom registrovanja smještaja, postoje neregistrovani smještajni kapaciteti, a boravišna taksa se ne uplaćuje očekivanom dinamikom.

O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Skupštine grada, kada je usvojen program razvoja turizma u ovoj godini.

Promocija i u Beogradu

Turističke ponuda Trebinja krajem juna predstavljena je i u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. U Turističkoj organizaciji kažu da su bogati kulturni sadržaji ovog ljeta u gradu uticali na rast broja turista, a za avgust i septembar najavljuju još neke, koji će se po prvi put održati u Trebinju.

Sajtovi za rezervaciju smještaja pokazuju da narednog vikenda gotovo da nema slobodnog mjesta u privatnom smještaju u užem dijelu grada.

Prihvati notifikacije