Hronika

UBICE DVIJE DECENIJE NA SLOBODI Bombu stavili na vrata, nisu brinuli što je u kući i djevojčica (3)

Ahmet Bešić, jedan od prvih povratnika u Novi Grad, ubijen je na kućnom pragu u oktobru 2000. godine.

UBICE DVIJE DECENIJE NA SLOBODI Bombu stavili na vrata, nisu brinuli što je u kući i djevojčica (3)
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Ubica, ili više njih, postavili su ručnu bombu tokom noći na ulazna vrata Bešićeve kuće, u kojoj je i bila i njegova tada trogodišnja unuka. Bilo ko je mogao otvoriti ulazna vrata, a tragedija je bila neizbježna. Gotovo dvije decenije nakon mučkog ubistva istraga je još uvijek u toku, a ubice se slobodno šetaju Novim Gradom.

Na području Banjaluke i regije nakon rata u BiH dogodilo se više od 20 ubistava koja do danas nisu rasvjetljena.

Glavni razlog nerasvijetljenih ubistava su nestručne i traljave istrage. Umjesto da su se u startu propusti i odgovorni sankcionisali, sve je gurano pod tepih, a predmeti su kasnije prelazili iz ruke u ruku, da bi na kraju postali samo broj koji popunjava katastrofalnu statistiku kada je u pitanju broj nerasvijetljenih ubistva u Republici Srpskoj.

S druge strane, oni koji su rukovodili istragama u konkretnim slučajevima nikada nisu snosili bilo kakvu odgovornost zbog kardinalnih propusta. Naprotiv, napredovali su u svojim službama, tužilačkim ili policijskim.

Istraga “aktivna”

Dokumentacija o nerasvijetljenom ubistvu Ahmeta Bešića trenutno se nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, odnosno Upravi za organizovani i teški kriminalitet. Iz MUP RS ističu da je istraga u ovom slučaju i dalje aktivna.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupaju i preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela teško ubistvo na štetu Ahmeta Bešića izvršenog 7. oktobra 2000. u Novom Gradu – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ubica ili više njih na ulazna vrata kuće, u kojoj je Bešić boravio s porodicom u prvim mjesecima povratka u rodni grad, postavili su ručnu bombu, koju je žrtva aktivirala prilikom izlaska iz kuće.

Ahmet Bešić je u vrijeme ubistva imao 70 godina, a nastradao je jer je prvi otvorio ulazna vrata kuće u kojoj su, osim njega, bili još i supruga, ćerka, te trogodišnja unuka.

Bomba u čaši

Porodica decenijama čeka na pravdu, a u ranijim izjavama isticali su da je bomba na ulaznim vratima bila namijenjena svim ukućanima.

Pročitajte još

– Utvrđeno je da je ubica, ili više njih, u večernjim časovima 6. oktobra 2000. neopaženo prišao kući u kojoj je boravio Ahmet Bešić s porodicom. Nakon dolaska pred kuću, ubica je izvadio osigurač iz ručne bombe, a zatim bombu stavio u staklenu čašu i postavio je na drvenu letvu ispod same brave na ulaznim vratima – ispričao je izvor iz istrage.

Dodao je kako je uviđajem nakon ubistva Bešića utvrđeno da je žrtva dan kasnije, ujutro oko 7.30, otvorila ulazna vrata nakon čega je prvo pala čaša na prag i razbila se, a potom se aktivirala i bomba.

Od teških povreda vitalnih organa Bešić je preminuo na mjestu eksplozije.

Poligraf

Tokom istrage privedeno je 20 osoba, osmoro njih je odvedeno na poligraf, no ubica do danas nije pronađen. Slučaj je okvalifikovan kao teško ubistvo.

Ono što svakako otežava istragu jeste motiv. Na prvom mjestu to je svakako zastrašivanje povratnika u Novi Grad, a odmah za njim su i neriješeni imovinski odnosi.

Ono što se znalo jeste da se Bešić i porodica nakon povratka u Novi Grad nisu žalili na maltretiranja, niti da im neko prijeti.

Porodica

Prema izjavama bliskih članova porodice i mještana, koje je policija uvela u dosijee o ovom slučaju, sve je bilo mirno do trenutna eksplozije.

– Znalo se da su u kući Ahmet, njegova supruga, ćerka i trogodišnja unuka i da ubicu to nije bilo briga. Mogao je bilo ko otvoriti vrata kuće, pa čak i djevojčica – ispričao je mještanin.

Prema izjavama članova porodice, veče uoči tragedije sve je bilo uobičajeno, večera, noć, sve do jutarnjih časova, kada se začula detonacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu