Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UBIJENI SU U MJESECU MARTU Njihove porodice godinama čekaju na pravdu

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Najveći broj ubistava koja se vode u rubrici “nerasvetljena” na području banjalučke regije dogodila su se u mjesecu martu, pokazuje crna statistika.

U martu mjesecu u proteklim godinama ubijeno je čak šest osoba, a ovi slučajevi okvalifikovani su kao krivična djela ubistvo i zajedničko im je da još uvijek nisu rasvjetljena.

Nekadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka u međuvremenu je transformisan u više policijskih uprava, a nerasvjetljena ubistva prešla su u nadležnost Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske.

Neke ubice čak mogu i odahnuti, jer su nadležna tužilaštva donijela odluku o obustavi istrage?!

Đorđe Milosavljević

To je slučaj sa ubistvom Đorđa Milosavljevića zvanog Kostolomac dugogodišnjeg radnika MUP Republike Srpske koji je ubijen 16. marta 1998. godine oko 20 časova pri izlasku iz fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik.

Ubica je Milosavljevića sačekao sakriven u mraku.

Iako je Milosavljević bio poznat po odličnom poznavanju borilačkih vještina ubici se nije mogao oduprijeti, jer ga nije ni vidio, a krvnik mu je ispalio pet hitaca iz automatske puške u leđa.

Ono što je najtragičnije, ovo ubistvo nikada neće ni biti rasvjetljeno, jer je nadležno, banjalučko tužilaštvo donijelo odluku o obustavi istrage.

Mileva i Dragan Aksentić

Mileva Aksentić i njen sin Dragan Aksentić ubijeni su 9. marta 1999. godine na kućnom pragu u selu Seferovci kod Srpca.

Majku i sina koji su u vrijeme zločina imali 45, odnosno 26 godina, ubilo je troje napadača, među kojima je bila i žena.

Identitet ubica do danas nije utvrđen, iako bliski članovi porodice i mještani sumnjaju na vrlo uzak krug osoba,  a većina je bila predmet detaljne policijske istrage i ispitivanja.

Ubistvo je policiji prijavljeno oko 22.30 časova, kada su komšije Aksentića začule više rafala ispred kuće u kojoj su živjeli majka i sin.

Tokom uviđaja policija je pronašla 22 čaure, te više zrna kalibra 7,62 milimetra, no vrsta oružja koje su koristile ubice do danas nije utvrđena.

Tokom obdukcije na tijelu majke i sina utvrđeno je više teških povreda glave i ekstremiteta.

Aleksandar Vojvoda

Aleksandar Vojvoda iz Banjaluke pronađen je mrtav u blizini porodične kuće 5. marta 2000. godine u banjalučkom naselju Starčevica, ali tačno mjesto ubistva nikada nije utvrđeno.

Banjalučanin je ubijen jednim hicem u potiljak, a na mjestu zločina pronađeno je i oružje.

Porodica je nestanak Vojvode koji je imao 39 godina, prijavila pet dana prije pronalaska beživotnog tijela.

Vojvoda je posljednji put u javnosti viđen 28. februara 2000. godine na vijaduktu kod banjalučke Željezničke stanice.

Pretpostavke su da je došao u sukob sa nekim mladićima, navodno poslovnim partnerima koji su ga pretukli i od tada mu se izgubio svaki trag.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Mladen Pekija

Mladen Pekija iz Knežice kod Kozarske Dubice, otac, uzoran građanin i pripadnik Vojske Republike Srpske ubijen je u eksploziji mine koju su ubice postavile ispod njegovog kombija 12. marta 2002. godine.

Istraga nakon ubistva u kojoj je učestvovala i međunarodna policija nije otkrila krunske dokaze koji bi doveli do ubice i njegovih pomagača.

Ono što je poznato, jeste da je bilo privedeno više osoba, neke od njih su odvedene i na poligraf, da je u istrazi korišten i pas tragač, ali bez uspjeha, ubica je i danas na slobodi.

Jerina Bilbija

Jerina Bilbija iz prijedorskog naselja Tukovi pronađena je mrtva u trošnoj porodičnoj kući 21. marta 2003. godine u ulici Tode Švrakića.

Na tijelu pokojnice pronađeni su brojni tragovi fizičkog zlostavljanja, a masnice su otkrivene na vratu i butinama.

Detaljnije analize i obdukcija, utvrdile su da je Jerina koja je u vrijeme smrti imala 54 godine, preminula nakon izljeva krvi u mozak, što je bilo izazvano jakim udarcima u glavu.

Motiv ubistva do danas nije utvrđen.

MUP RS preduzima sve u cilju rasvjetljavanja ubistava

Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović izjavila je da Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, pod nadzorom nadležnih tužilaštava preduzima sve mjere i radnje u cilju rasvjetljevanja ubistava Jerine Bilbija, Mileve i Dragana Aksentić, Mladena Pekije i Aleksandra Vojvode.

– Napominjemo da je u slučaju krivičnog djela “Ubistva” na štetu Đorđa Milosavljevića, izvršenog 16. marta 1998. godine, od strane nadležnog tužilaštva dostavljena naredba o obustavi istrage zbog zastare krivičnog gonjenja – izjavila je portparol MUP RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO