Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UBISTVO OBAVIJENO VELOM MISTERIJE Istraga smrti Lane Bijedić dovela do NIZA BIZARNIH OTKRIĆA

Hronika
Autor:

Foto: M. Smajkić-Avaz/RAS Srbija

Nakon stravičnog ubistva Mostarke Lane Bijedić (19) bizarna otkrića nižu se jedno za drugim. Od surove potvrde da je Lanino tijelo izvučeno iz rijeke Studenčice u mjestu Studenci kod Ljubuškog prošlo je više od mjesec dana, a nakon toga istraga je izrodila niz gotovo filmskih detalja.

Posljednja informacija koja je sve iznenadila jeste da su stručnjaci u Njemačkoj uspjeli su da otključaju telefon brutalno ubijene djevojke koja je mrtva pronađena 6. oktobra.

Prema saznanjima, u telefonu je pronađena fotografija napravljena s vijadukta na autoputu, ispod kojeg je tijelo Lane Bijedić pronađeno.

Nevjerovatno i zastrašujuće je da je fotografisano baš ono mjesto na kojem je ribar te kobne nedjelje pronašao nepomično tijelo 19-godišnje Mostarke i nesuđene studentkinje građevine.

Telefon je, kako Klix saznaje, vraćen u Sarajevo, a analiziraju ga istražioci Federalne uprave policije (FUP).

Od momenta kada je njeno tijelo pronađeno istražioci gotovo da nemaju konkretan trag koji bi mogao odvesti od eventaulnog ubice.

Ubijena Lana samo što nije krenula na fakultet

Policiju je 6. oktobra u večernjim časova njena majka Nina obavijestila o nestanku s obzirom na to da joj se nije javljala na pozive. Lana je te kobne nedjelje trebala otputovati u Sarajevo, gdje je upisala fakultet.

Foto: M.Smajkić/Avaz/RAS Srbija

Nepuna dva sata nakon prijave nestanka, tijelo nesuđene studentkinje pronađeno je u rijeci Studenčici.

Uočio ga je ribar, koji je na tom području često pecao. Obdukcija je pokazala da je nesrećna djevojka udarana, davljena i bačena u rijeku, a od tada u policiji i u Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona, pod čijim se nadzorom vodi istraga, nisu našli nikakav trag koji će ih odvesti do njenog ubice.

Najzanimljivije je to da na mjestu pronalaska tijela nije pronađen nijedan trag krvi, iako je nesrećna Bijedić zadobila više udaraca, kako je to pokazala i obdukcija.

Obdukcioni nalaz je pokazao da je dijevojka brutalno pretučena tupim tvrdim predmetom, a potvrđeni su i tragovi davljenja. Ono što ledi krv u žilama jeste činjenica da je nesuđena studentkinja bila još živa kada ju je ubica bacio u rijeku.

Prije ubistva pješačila kilometrima

U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvoj sedmici od ubistva, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Prema informacijama, koje je Avaz dobio od izvora bliskih istrazi, utvrđeno je da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno. Snimila ju je i nadzorna kamera. Ta je informacija dodatno zamrsila njen tok kretanja.

Misteriozni dokumenti na Laninom kompjuteru

Kako izvor Klix iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona kaže sad je valjda svima jasno da nasumična potraga za osumnjičenim nema preteranog smisla.

– Greške su napravljena već prvog dana istrage i par dana kasnije. Neke osnovne radnje nisu urađene, neke ključne osobe ispitane…  navodi ovaj izvor.

Foto: Ž. Milićević/Avaz/RAS Srbija

Istražioci su, kako je pokazala dosadašnja istraga, pogrešno tumačili dokumente pronađene na njenom računaru, a niko još sa sigurnošću ne zna šta ju je nagnalo da se uputi prema Čapljini i onda skoro osam kilometara pješači prema mjestu na kojem je vjerovatno ubijena.

– Sigurno je da se nije smjelo dopustiti da tijelo tako brzo bude kremirano, jer ne bi bio prvi put da se u ovakvim slučajevima zatraži ponovna obdukcija. Sada to nije moguće uraditi – kaže za izvor iz MUP ZHK.

Policija je danima pretraživala snimke nadzornih kamera na cestama oko Čapljine, čekala vještačenja vozila za koja su svi znali da nemaju veze sa slučajem, čak i internet komentatore koji su znali napisati svoj razvoj događaja pa upadali u oko policiji.

Saslušavani “vidovnjaci”

Izvjesni Vidoviti Milan, čiji je komentar otišao dotle da je “opisao” ubicu, ali i dao svojevrstan prikaz zločina, prema policijskim izvorima Avaza, nema veze s realnošću te je proizvod mašte neodgovornog pojedinca. Tvrdnje koje su iznesene u tom komentaru istražioci su provjerili, a teorija Vidovitog o tome da je ribar vidio ubicu dan poslije ubistva na licu mjesta pala je u vodu, s obzirom na to da su ga automatski morali vidjeti i policajci koji su danima obezbjeđivali i pretresali taj lokalitet.

Nakon obdukcije Laninog tijela, policija je zatražila informaciju jesu li tih dana kada je njeno tijelo pronađeno neke osobe od ljekara tražile pomoć zbog povredama na rukama. Ubrzo je stigla informacija o muškarcu iz Čapljine, koji je, kako se ispostavilo, imao saobraćajnu nesreću u nedjelju na području Čapljine.

Zanimljivo je da ni članovi njene porodice kao ni prijateljice nemaju nikakvih saznanja o tome zbog čega se Lana zaputila tog dana u Čapljinu, odnosno prema Ljubuškom, te da, praktično, i njih muči odgovor na to pitanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO