Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Učenici iz Srpske i Srbije učiće ISTE LEKCIJE iz 3 predmeta

Društvo
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zajedničke lekcije iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti za đake u Srbiji i Republici Srpskoj jedan su od koraka koje predviđa Deklaracija o opstanku srpskog naroda, čiji tekst je usaglašen.

Ove nedjelje odbori za obrazovanje ozvaničili su ujedinjavanje nastavnih planova, a “Novosti” saznaju da prosvjetni stručnjaci sa dvije strane Drine na njima rade već nekoliko mjeseci.

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i srpski Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsjek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima. One će sa posebnom pažnjom da budu ugrađene u nastavu osnovnih i srednjih škola.

– Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema. U svakoj državi to su specifične teme i djeca stiču drugačija znanja. Svi o tome vode posebnu brigu i u svijetu i u regionu, pa na isti način i mi treba da se posvetimo nacionalnim temama. S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je riječ o zajedničkoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapređivati ovu oblast – kaže za “Novosti” ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević.

Foto Zoran Lončarević/RAS Srbija

Mladen Šarčević

On kaže da za sada neće biti promjene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje cjelokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike će se integrisati i novine u nacionalnim temama.

Direktor Zavoda za unapređivanje Zlatko Gušanović kaže da su već imali nekoliko sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske i da su u toku pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrijednosti u nastavnim planovima i programa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO