Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Udruženim snagama protiv nasilnika: Borba za viši nivo bezbjednosti građana u Gradiški

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zbog učestalog ugrožavanja bezbjednosti građana, uključujuči i napade na policiju, u Gradiški je na inicijativu Policijske uprave formiran Forum za bezbjednost.

Na konstitutivnoj sjednici Foruma za bezbjednost građana, održanoj u Gradskoj upravi, konstatovano je da postoje različiti vidovi devijantnog ponašanja uključujući nasilje koje se mora hitno i efikasno suzbiti.

Osim nasilja, radi se o pijanstvu, drogiranju, uzgoju indijske konoplje i marihuane, krađama, provalama i drugim vidovima narušavanja javnog reda i mira.

Na zajedničkom zadatku od sada će biti ključne gradske institucije u čijoj nadležnosti je sprečavanje, suzbijanje i sankcionisanje prestupnika.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Bojan Škorić

Rade Cumbo, direktor Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Gradiška, izabran je za predsednika Foruma.

– Odredili smo više tema i pravaca djelovanja. Među primarnim temama, osim spektra problema kandidovanih za rješavanje, takođe je bezbjednost pješaka na Obali vojvode Stepe Stepanovića. To je zona savskog šetališta gdje je tokom ljeta mnogo djece, omladine i drugih građana. Naš akcenat mora biti na ograničavanje brzine kretanja vozila – kazao je Cumbo insistirajući da se ovaj zahtjev, na kojeg ukazuju ugroženi građani pozivajući se na loša iskustva, što prije riješi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Rade Cumbo

On je napomenuo, apelujući na građane da ukažu na problem bezbjednosti u svojim sredinama, da primjedbe i sugestije dostave Forumu za bezbjednost putem Gradske uprave.

Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška, zadovoljan je konstituisanjem foruma. On očekuje od svih aktera da bezrezervno pomognu ovaj proces zato što je on kompleksan, a rješenje nije moguće pronaći za kratko vrijeme.

– Policija konstantno, u okviru zakonom dozvoljenih metoda i vlastitih saznanja, radi na poboljšanju bezbjednosti. Djelovanjem foruma i policija će biti efikasnija, a rezultati na terenu neuporedivo bolji od sadašnjih – uvjeren je Škorić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Načelnik Policijske uprave takođe je potencirao fizičke napade na policiju. Ljetos je ovdje evidentirano više sprečavanja policijskih službenika u vršenju dužnosti. Posebno zabrinjavaju fizički napadi na policajce sa težim posljedicama.

– U svim tim situacijama preduzete su zakonom predviđene mjere i podneseni izvještaji Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Napadači na policajce su uhapšeni i proslijeđeni na daljnje postupanje Okružnom tužilaštvu Banjaluka – podsjetio je Bojan Škorić.

U julu ove godine evidentirano je 35 narušavanja javnog reda i mira, što je za 23 slučaja više o odnosu na juli 2018. Za utjehu je podatak da nije bilo narušavanja u većem obimu, sa više osoba. Policijska uprava, zbog povećanog broja građana i vozila tokom godišnjih odmora, pojačala je kontrolu vozila i putnika, preduzela mjere na sprečavanju kriminaliteta, narušavanju javnog rada i mira te kršenja saobraćajnih propisa.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, na zasjedanju foruma ukazao je na njegov značaj i odgovornost.

– Forum je savjetodavno tijelo na usluzi svim ustanovama koje se bave pitanjima bezbjednosti. Forum treba da gradskoj skupštini ukaže na važne problem i da zahtijeva njihovo rješavanje. U tom slučaju forum će u potpunosti ispuniti svoju ulogu – smatra gradonačelnik Adžić.

Sastav Foruma

Forum za bezbjednost građana Gradiška čine predstavnici gradske uprave i Skupštine grada, Policijske uprave, Profesionalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite i Komunalne policije, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Aktiva direktora osnovnih škola i predsjednici savjeta tri mjesne zajednice.

Statistika

Bojan Mišetić načelnik Odjeljenja kriminalističke policije, kaže da je od 22 krivična djela učinjena prošlog mjeseca, 20 iz oblasti opšteg kriminaliteta,  po jedno iz privrednog kriminaliteta i zloupotrebe droge. Tužilaštvu je podneseno 18 izveštaja protiv 17 osoba.

U istom periodu prijavljeno je 12 imovinskih krivičnih djela. Policijski inspektor Goran Milanović izneo je podatak da je u julu prijavljeno 45 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, a sankcionisano 57 osoba, među kojima i jedan maloljetnik.

U istom mjesecu evidentirano je 1.385 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Vozila su zbog toga morala parkirati i staviti pod policijski nadzor 138 vozača, od kojih 83 zbog pijanstva, a 43 zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO