Gradovi

UGAŠEN POŽAR KOD BIJELJINE Nema povrijeđenih ni opasnosti po građane

Iz kompanije "Hemos impregnacija" danas je saopšteno da je požar u fabrici u Bijeljini ugašen i da nema povrijeđenih ni opasnosti po građane.

UGAŠEN POŽAR KOD BIJELJINE Nema povrijeđenih ni opasnosti po građane
FOTO: INFOBIJELJINA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U pogonu fabrike došlo je do zapaljenja drvene građe, a iz kompanije ističu da nastala isparenja nisu opasna po okolinu i stanovništvo.

– Metode i postupci koje preduzeće “Hemos impregnacija” koristi u zaštiti drveta u skladu su sa svim evropskim i svjetskim standardima, a u samom pogonu su sprovedene sve mjere za vanredne situacije – navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije ocijenjeno je da je brzom akcijom nadležnih službi i zaposlenih spriječena veća materijalna šteta po okolinu i samo postrojenje, te da od nadležnih očekuju da utvrde uzroke požara.

Pročitajte još

U saopštenju se navodi da je požar koji je juče izbio u postrojenju fabrike “Hemos impregnacija” koja se bavi zaštitom drveta u mjestu Gornji Brodac kod Bijeljine noćas ugašen, a u njegovom gašenju učestvovao je veliki broj vatroglasnih ekipa.

– Postrojenje u Gornjem Brocu opremljeno je za impregnaciju za godišnjim kapacitetom od 15.000 metara kubnih impregniranih željezničkih pragova i stubova. Autoklav je projektovan i napravljen da zadovolji direktivu EU 2001/90/EC što čini ovo postrojenje prvim i jedinim postrojenjem na prostorima bivše SFRJ sposobnim za takav način tretiranja drveta – ističu iz kompanije.

FOTO: INFOBIJELJINA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: INFOBIJELJINA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U saopštenju se navodi da se u tehnološkom procesu u Gornjem Brocu ne koriste određene vrste kreozotnog ulja koje sadrže količinu benzoapirena veću od 0,005 odsto ukupne mase, a koja su zabranjena za korištenje u svim evropskim zemljama zbog štetnog uticaja na životnu sredinu.

– Od inostranih proizvođača nabavljaju se najkvalitetnija kreozotna ulja (CAS No.8001- 58-9) u kojima je procenat zastupljenosti supstanci benzoapiren i fenol u granicama dozvoljenog (EU Direktiva 2001/90/EC) – precira se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da željeznički pragovi i stubovi proizvedeni u “Hemos impragnaciji” sigurno zadovoljavaju sve tražene norme kvaliteta, nivoa zaštite, dugotrajnosti, bez lošeg uticaja na životnu sredinu, kako u Republici Srpskoj, tako i u inostransvu (Evropski standard EN 12303, Cen 2000, EN 13991).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije