Društvo

Ugostitelji u turizmu ne poštuju pravila: Izdato 117 prekršajnih naloga u vrijednosti 196.300 KM

Tim inspektora Federalnog tržišnog inspektorata izvršio je 97 inspekcijskih nadzora na turističkim destinacijama i tom prilikom utvrđeni su prekršaji za koje će biti izdato 117 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 196.300 KM.

Ugostitelji u turizmu ne poštuju pravila: Izdato 117 prekršajnih naloga u vrijednosti 196.300 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Inspektori su u periodu od 22. jula do 1. avgusta obavljali kontrole uglavnom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, s posebnim naglaskom na opštinu Neum, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Oni su provjeravali da li se poštuju zakoni o ugostiteljstvu, turističkoj djelatnosti, unutrašnjoj trgovini, te fiskalnim sistemima u restoranima, kafe-barovima, hotelima, apartmanima, vilama i drugim subjektima nadzora koji nude usluge smještaja, ali i u trgovinama, te putničkim agencijama i prevozničkim firmama, u saradnji sa federalnim saobraćajnim inspektorima.

U nadzorima nad sprovođenjem odredaba Zakona o drumskom prevozu FBiH (kontrola prevozničke dokumentacije, dokumentacije vozača i vozila) i Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi FBiH u Neumskom zalivu, federalni saobraćajni inspektori su utvrdili 19 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od ukupno 11.000 KM.

Subjektima nadzora izdata su četiri rješenja o otklanjanju nedostataka vezanih za propisno ograničavanje kupališta pod zakupom.

Nakon što istekne rok za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, biće izvršeni kontrolni inspekcijski nadzori s ciljem utvrđivanja usklađivanja poslovanja sa izrečenim mjerama.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozivaju sve privredne subjekte u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Prihvati notifikacije