Gradovi

UGOVOR O STIPENDIRANJU Praktična nastava za učenike Srednje škole "28. juni"

U okviru projekta "Pro-poso", danas je potpisan ugovor o stipendiranju praktične nastave za 12 učenika drugog i trećeg razreda smjera turistički tehničar Srednje škole "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu.

UGOVOR O STIPENDIRANJU Praktična nastava za učenike Srednje škole "28. juni"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ugovor se odnosi na  preduzeće “Mrkulić kompani” Sarajevo i hotele “Holivud” i “Hils” na Ilidži.

Direktor Srednje škole “28. juni” Boris Brajović rekao je da će se četiri učenika drugog razreda i osam učenika trećeg razreda tokom prakse dodatno upoznati o predmetu hotelijerstvo i o tome šta njihova struka zahtijeva.

On je istakao da je ovo nastavak uspješne saradnje sa Udruženjem za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres” i opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Brajović je rekao da imaju jedan opremljen školski kabinet za hotelijerstvo i agencijsko i hotelijersko poslovanje, ali da je najbolja opcija slanje učenika na praksu u nekom preduzeću da bi se na najbolji način upoznali o radu, strukturi i organizaciji posla.

– Poslije toga su oni mnogo konkurentniji na tržištu rada i to je veliki uspjeh naše škole. Nakon praktične nastave u `Folksvagenu`, na red su došli i turistički tehničari, kojima je omogućen taj vid prakse – naglasio je Brajović.

Učenice Srednje škole “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu Sara Kvrgić i Marija Krstić smatraju da je izuzetno korisno to što im je omogućena praktična nastava u preduzeću.

Koordinator projekta “Pro-poso” Elvir Čaušević zahvalio je opštini za dosadašnju saradnju, te naveo da projekat obuhvata dva segmenta – zapošljavanje lica i stipendiranje izvođenja praktične nastave.

– Mi smo ove godine u saradnji sa lokalnom zajednicom uspjeli da obezbijedimo oko 23.000 KM za zapošljavanje osmoro nezaposlenih, a stipendiraćemo praktično izvođenje nastave za 21 učenika kod dva poslodavca i to `Folksvagen` za zanimanje tehničar elektronike i `Mrkulić kompani` za zanimanje turistički tehničar – istakao je Čaušević.

On je naveo da praksa traje četiri mjeseca i da su dosadašnja iskustva dosta pozitivna, a cilj projekta je dodatno unaprijediti stručno obrazovanje i kvalitet praktične nastave.

Stipendiranje praktične nastave realizuje se u okviru projekta “Pro-poso”, koji realizuje Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres” iz Sarajeva, u saradnji sa njemačkom Fondacijom “Krila nade” pod finansijskim pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.