Biznis

UGROŽENO SEDAM MILIONA RADNIH MJESTA Broj putnika u avionima manji za 60 posto

Avio prevoznici izmijenili su ionako sumornu prognozu putničkog saobraćaja u Evropi.

UGROŽENO SEDAM MILIONA RADNIH MJESTA Broj putnika u avionima manji za 60 posto

U ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog vala Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

Broj putnika u evropskom zračnom saobraćaju ove godine biće manj 60 posto, procjenjuju u Međunarodnom udruženju za vazdušni saobraćaj (IATA).

To će dovesti u opasnost oko sedam miliona radnih mjesta u avio saobraćaju i turističkom sektoru.

U junu IATA je procijenila da će potražnja za vazdušnim prevozom putnika u Evropi ove godine pasti više od 50 posto, što će uticati na šest do sedam miliona radnih mjesta.

Neke su zemlje već poduzele konkretne korake

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upozorenje Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA) vremenski se poklopilo s razmatranjima evropskih država o uvođenju novih ograničenja kako bi se izolirala nova žarišta virusa. Neke su zemlje već poduzele konkretne korake.

Evropski letovi i putnički psaobraćaj porasli su proteklih sedmica, ali oporavak je i dalje slabiji nego što su avio prevoznici očekivali u ključnoj ljetnoj sezoni, piše Index.

Ponovno uvođenje karantina u Velikoj Britaniji u julu za građane koji se vraćaju iz Španije nanijelo je težak i simboličan udarac nadama o ljetnom oporavku. Nova ograničenja uvelo je niz zemalja, uključujući i Norvešku.

Velika Britanija ponovno je uvela karantin i za građane koji se vraćaju iz Belgije a najavila je da bi istu mjeru mogla uvesti i za putnike-povratnike iz Francuske. Juče je u Francuskoj zabilježeno najviše novih slučajeva Covida-19 otkada su ublažene mjere suzbijanja zaraze.