Društvo

UGUŠILA SE OD KAŠLJA Djevojčica iz Zenice prva ovogodišnja žrtva gripa u BiH

Troipogodišnja djevojčica iz Orahovice, kod Zenice, prva je žrtva gripa u BiH u ovoj godini, piše današnji sarajevski “Dnevni avaz”.

UGUŠILA SE OD KAŠLJA Djevojčica iz Zenice prva ovogodišnja žrtva gripa u BiH
Foto: Profimedia

Direktor Doma zdravlja Zenica Selvedina Sarajlić-Spahić izjavila je za ovaj dnevni list da je djevojčica bolovala od teške mišićne distrofije i da se u srijedu, 9. januara, ugušila od kašlja uzrokovanog gripom.

Spahićeva je istakla da se u ovom slučaju ne radi o grešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

Nedžada Lužić, samohrana majku umrle djevojčice potvrdila je za Avaz.ba da je djevojčica imala gripu.

Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirai, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije – govori nam bolom shrvana majka.

Foto: V.K./RAS Srbija
Foto: V.K./RAS Srbija

Ističe da je i ranije odlazila ljekarima zbog distrofije mišića koju je imala djevojčica, a da je u utorak, po odlasku pedijatru, dogovorila da je inhalira u kući, a injekcije su, uz njenu saglasnost, zamijenili za sirup.

– Nažalost, njeno stanje se zakomplikovalo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla – kaže majka.

Sahrana

Djevojčica je sahranjena prekjuče, na groblju u Orahovici, a ova vijest potresla je mještane ovog prigradskog naselja kod Zenice.

Smrt zbog komplikacija

Prema riječima Jasminke Durmišević-Serdarević, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu djece u zeničkom Domu zdravlja, u ovom periodu uvijek imaju povećan broj djece s respiratornim infekcijama.

Za Zenicu su, ističe, karakteristični bronhitisi i upale pluća, i to je u zimskom periodu ustaljeno.

Slučaj umrle djevojčice je tragičan, ali i ishod koji je uznapredovan osnovnim oboljenjem – distrofijom mišića.

– Djevojčici je 2016. godine dijagnosticirana spinalna distrofija mišića, bolest slabosti mišića. Imala je akutnu respiratornu infekciju. Kada je došla na pregled, ljekar je učinio sve što je mogao. Ona nije bila lošeg zdravstvenog stanja kada je došla kod nas na pregled, ali stanje se uvijek može pogoršati. Budući da je djevojčica imala to oboljenje, radi se o akutnoj infekciji respiratornog oboljenja koje se iskomplikovali, ishod je bio tragičan – kaže Durmišević-Serdarević.

Savjeti roditeljima

Načelnica Durmišević-Serdarević savjetuje roditeljima da tokom zimskih dana, kada je povećan broj akutnih respiratornih infekcija kod djece, više peru ruke djeci i smanje mogućnost infekcije.

– Ne može se dijete ostaviti u igraonici cijeli dan. Treba izbjegavati pretjerane kontakte s drugom djecom, voditi računa o ispravnoj ishrani, čistim i prozračenim prostorijama, higijeni – ističe Durmišević-Serdarević.

Ograničene posjete u bolnici 

Kako saznaje Avaz.ba, odjeljenje pedijatrije Kantonalne bolnice Zenica je popunjen. Zbog sve više građana oboljelih od gripe, u Kantonalnoj bolnici Zenica ograničene su posjete, sve kako bi se spriječilo i suzbilo širenje gripe.

– Ograničava se posjeta bolesnicima na tri dana u sedmici, i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom od 13 do 14 sati. U posjetu može samo jedna osoba. Savjetuje se, takođe, posjeta bez bliskog kontakta – poručili su, između ostalog, iz zeničke bolnice.