Svijet

UHAPŠEN NAJMOĆNIJI OLIGARH Najspektakularnije privođenje poslije ubistva slovačkog novinara Kucijaka

Slovačka policija uhapsila je u utorak jednog od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u zemlji, oligarha Jaroslava Haščaka, koji je rekao novinarima da ne zna za šta ga optužuju.

UHAPŠEN NAJMOĆNIJI OLIGARH Najspektakularnije privođenje poslije ubistva slovačkog novinara Kucijaka
FOTO: AKTUALITY.SK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mediji su hapšenje predsjednika i suvlasnika finansijske grupe “Penta” okarakterisali  kao najspektakularnije od svih hapšenja koja su uslijedila nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka februara 2018.

Kako navodi Aktuality.sk, Haščak je optužen za korupciju i pranje novca. Grupa “Penta” je potvrdila da je Haščak uhapšen, ali ne navode pod kakvim optužbama.

– Policijska akcija u prostorijama naše kompanije i optuživanje suvlasnika grupe “Penta” smatramo neosnovanim i neprimjerenim – napisao je portparol koncerna Martin Danko u saopštenju imejlom.

Na snimku postavljenom na aktuality.sk vidi se kako Haščaka odvode naoružani policajci sa fantomkama, a Haščak kaže da ne zna zašto je uhapšen. Rojters nije mogao da potvrdi vjerodostojnost snimka. Prije hapšenja, Haščak je bio u policiju radi saslušanja u vezi sa slučajem “Gorila”, koji se odnosi na navodno nezakonitu trgovinu policijskim dokazima.

Haščak već više od 20 godina važi za najmoćnijeg među oligarsima koji su sistematski kupovali naklonost političara, prenosi Špigl.

Prema sopstvenim podacima, finansijski koncern “Penta”, čiji je Haščak predsjednik, vodeći je igrač na tržištu nekretnina u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. U njegovom vlasništvu su banke i finansijska preduzeća u Češkoj i Slovačkoj, kao i akcije u slovačkim i češkim medijima. Osim toga, privatni fond za zdravstveno osiguranje, nekoliko privatnih klinika, ambulanti, lanaca apoteka i jedna služba hitne pomoći, dakle najveći dio privatnih zdravstvenih ustanova u Slovačkoj.

FOTO: MATEJ KALINA/EPA
FOTO: MATEJ KALINA/EPA

Ubistvo novinara i vjerenice

Suđenje za ubistvo Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove završeno je prije tri mjeseca kažnjavanjem neposrednih izvršilaca, ali i neočekivanim oslobađanjem organizatora. Iako je proglašen krivim za ilegalno posjedovanje oružja, preduzetnik Marjan Kočner oslobođen je u nedostatku dokaza optužbe da je naručio i platio ubistvo novinara i njegove vjerenice. Iz istih razloga oslobođena je i njegova saučesnica Alena Žužova.

Ubistvo Jana Kucijaka u Velikoj Mači 2018. godine dovelo je do otkrivanja povezanosti čitavog niza slovačkih političara s kriminalnim biznismenima i njihove umješanosti u organizovani kriminal, piše Blic.