Kolumne

Ukor korona operativcima

Pandemija nam je otkrila neke slabosti u sistemima, ali i potvrdila ono što smo znali i prije, a to je da nismo svi jednaki pred zakonom.

Ukor korona operativcima
FOTO: YOUTUBE-SCREENSHOT, SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

Samo u Srpskoj i BiH je dovoljno da odmah poslije izbora dupe smjestite u udobnu fotelju i šou može da počne.

Da je to tako potvrdili su i mnogi funkcioneri koji nisu poštovali mjere zabrane zbog virusa korona. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, zamjenik ministra za civilne poslove u Savjetu ministara Siniša Ilić, predsjednik Skupštine Bijeljine Slaviša Marković, šef Opšte abdominalne hirurgije KCUS Jusuf Šabanović, član Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronom u Kantonu Sarajevo Nihad Fejzić, načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić…

Ovo su samo neki od funkcionera koje je zabilježila kamera kao zanesene učesnike zabava i pirova, a koji su na ovaj način jasno pokazali da za njih zakoni i pravila ne vrijede. Ko zna koliko ih je učinilo istu stvar, a da nisu otkriveni.

U Federaciji su odmah reagovali i smijenili Šabanovića i Fejzića, ali u Srpskoj niko nije ni okrznut. Košarac i društvo sa rođendana postali su vijest dana, naravno negativna, prvo u Austriji, a onda i u ostatku Evrope. Ministar je ponudio ostavku, ali ona, naravno, nije prihvaćena.

Stigli su ukori i kazne od partija, a bolje da nisu. Obrazloženja da su Košarac i ostali gore pobrojani „dobri operativci“ ne piju vodu, jer dobar operativac ne krši zakone već ih poštuje i kao takav bude primjer ostalim građanima.

Evo, postavljam sad pitanje svima u Srpskoj i BiH koji je to funkcioner odgovarao za kriminal i kršenje zakona? Nijedan.

Istina, neki procesi su počinjali, ali su vremenom zaboravljeni i na kraju, kako to vole da kažu iz tužilaštava, su ”zastarjeli”.

Ne znam čime se naše stranke u RS vode kad imenuju ljude u zajedničke organe. Po kojim kriterijima dolaze na funkcije? Sarajevske sećije očigledno imaju čudnu moć, jer svi oni koji jednom sjednu na iste zaborave na put koji ih je doveo do obala Miljacke i Marijin dvora. Zbog toga bi za Srpsku bilo najbolje kad bi Košarac i ostali grešnici ostali do kraja u izolaciji, ali onoj političkoj.