Banjaluka

ULICE KAO SITO Teško naći naselje gdje nema rupa, neke su rekorderi po "urađenom poslu" (FOTO)

Dovoljno je popričati sa ljudima ili otići na društvene mreže i vidjećete koliko Banjalučana ima primjedbe da su ulice pune rupa.

rupe na cesti Nova Varoš
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

Dovoljno je  se provozati se ili prošetati kroz Novu varoš, Starčevicu, Obilićevo, Česmu. Na  nekim mjestima to nije tek oštećen asfalt, već rupetina zbog kojih možete ozbiljno da oštetite automobil ili se povrijedite ako naletite biciklom.

Te rupe sporo dolaze na red za popravku. One koje budu popravljene, često budu “sklepane”, jer u njih natrpaju šljunak koji se brzo slegne ili asfalt utone.

U naselju Nova Varoš, na raskrsnici ulica Njegoševa, Jovana Dučića i Nedeljka Čabrinovića, nedavno se otvorila velika rupa. Široka i duboka, bila je prava opasnost za vozače, bicikliste i pješake. Kako bi bar upozorili vozače na opasnost, neko se dosjetio i u nju ubacio dvije-tri daske. Rupa je ubrzo “popravljena”, a to znači da je neko u nju sručio veću količinu šljunka.

rupe na cesti Nova Varoš
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER
rupa na cesti u novoj varoši
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

– Tu je gradilište, prolaze teški kamioni, saobraćaj je gust. Jedno jutro smo samo vidjeli krater na sred ulice. U nju je mogao da stane odrastao čovjek. Prošla su dan, dva, rupa je nasuta šljunkom. Ali, on se ubrzo počeo slegati pod težinom vozila. Zašto rupa nije napravljena po propisima, zatrpana i asfaltirana – pita se Janko R. iz ovog naselja.

Mještanka priča kako  je u Novoj varoši ekspanzijom gradnje velikih zgrada uništena infrastruktura i prostor za život, te da je na ulicama rupa do rupe. U Njegoševoj ulici velika rupa oko šahta bukvalno zauzima dio jedne saobraćajna trake. Oni koji žive u ovom dijelu grada kažu da se ne sjećaju da je neko dolazio da to popravi.

Pročitajte još

Umjesto  asfaltiranja, rupa oko šahta puna je kamenja i dijelova betona koji bi, bar malo, trebalo da ublaže vožnju.

– Rupa je svakom zimom sve veća. Prvo je bilo mala pukotina oko šahta, sada je to rupetina sa uglavljenim kamenjem. U gradu, a infrastruktura kao da smo u ratu. Sramota je – kaže Ljiljana M. iz Nove varoši.

Mještani Česme problem s lošim putevima imaju odavno. Žive na tri kilometra od centra, a voze se uskom ulicom, u kojoj je rupa do rupe. Neko je izbrojao da u roku od pola sata kroz glavnu ulicu kroz naselje prođe oko 300 automobila. A nema trotoara.

Iz Grada je još u aprilu rečeno da će glavna saobraćajnica kroz Česmu uskoro biti potpuno rekonstruisana, da je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Draško Stanivuković nedavno je rekao da je završena sva projektna dokumentaciju, riješeni imovinsko-pravni odnosi, izabran izvođača radova.

– Grad je sa svoje strane sve završio i čekamo Vladu Republike Srpske koja smatra da bi u drugoj polovini godine mogla da usmjeri novac za ovu saobraćajnicu kroz Česmu – rekao je on krajem prošlog mjeseca i dodao da je na sastanku s Vladom Srpske razgovarano  o iznosu od oko milion i po maraka koje bi Vlada, zajedno s Gradom uložila u nastavak izgradnje Ulice Petra Velikog kroz Česmu.

One koje je put vodio kroz Kozarsku ulicu morao je da vidi na pojedinim mjestima rupe oko šahtova. Ovo je jedna od najfrekventnijih ulica u gradu, pa je neizbježno da vozači moraju točkovima preći preko njih. “Ovo je mina za vaše kartere i amortizere ili ako ste na biciklu imate zagarantovan “Zotović’”, “Tu rupčagu ni kombijem ne mogu da izbjegnem”… komentari su sugrađana na društvenim mrežama na stanje u Kozarskoj.

Saša Lazić, odbornik u Skupštini grada, objavio je fotografije Ulice Slobodana Kusturića u Starčevici punu rupa, ali i fotografije ulice u naselju Obilićevo. Takođe, puna rupa, većih ili manjih, napunjene vodom ako je kiša.

Подстарчевачки неимари у покушају да дохакају Одјељењу за саобраћај и путеве Града БЛ. Улица Слободана Кустурића.Изгледа да нама неће преостати ништа друго, до грађанска непослушност. Запамтите то ✊

Posted by Саша Лазић Медо on Tuesday, August 8, 2023

– Pitam se čime smo mi, građani ovog grada, zaslužili ovakav odnos nadležnih. Ovo je osnovno što Grad mora raditi, ovo su elementarni uslovi za život. 500 metara od centra grada!? Ne mogu razni cirkusi biti važniji od ovih stvari, ali kod nas je to upravo tako. Ovo je velika sramota, šta se radi od grada. Na svakom koraku – napisao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije