Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Umiru 20 godina MLAĐI OD ZDRAVIH OSOBA: Mentalni poremećaji vodeći UZROK INVALIDITETA

Društvo
Autor:
Osobe sa mentalnim poremećajima umiru 20 godina mlađe od opšte populacije, a velika većina ovih smrti nije zbog specifičnog uzroka, poput samoubistva, već zbog drugih uzroka.

U prvom redu, riječ je o hroničnim nezaraznim bolestima, koje nisu na odgovarajući način identifikovane i liječene, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje FBiH.

U ovom zavodu naglašavaju da je veza između mentalnih poremećaja i hroničnih nezaraznih bolesti opštepoznata i uzajamna.

– Zato je briga o mentalnim poremećajima briga svih stanovnika, i nije određena samo liječenjem u psihijatrijskim ustanovama ili od strane stručnjaka za mentalno zdravlje i bolesti. Strateška vizija za integraciju mentalne i fizičke zdravstvene zaštite i prevencije mora biti uvezana s mnogima van zdravstvenog sektora, uključujući socijalnu zaštitu, obrazovanje, okolinu, sudstvo – kažu u ZZJZ FBiH.

Dodaju da mentalni poremećaji predstavljaju smetnju zdravlju čovjeka, koja se često karakteriše nekom kombinacijom problematičnih misli, emocije, ponašanja i odnosa sa drugima osobama.

– Primjeri mentalnih poremećaja uključuju depresiju, anksiozni poremećaj, ponašanje poremećaj, bipolarni poremećaj i psihozu. Mentalni poremećaji jedan su od najznačajnijih javnozdravstvenih izazova u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, jer su oni vodeći uzrok invaliditeta i treći vodeći uzrok ukupnog opterećenja s bolešću, nakon kardiovaskularnih bolesti i karcinoma – ističu iz ovog zavoda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO