Magazin

Prepoznajte simptome na vrijeme: Ako imate osjećaj da vas neko posmatra, to može biti znak ove bolesti

Neugodan osjećaj da vas neko posmatra simptom je rane faze Parkinsonove bolesti koji se često zanemaruje, kažu naučnici, te navode da između 40 i 50 odsto oboljelih doživljava tu vrstu halucinacije.

klimaks
FOTO: LADDER TO LEARN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pojava halucinacija

Iako mnogi doktori taj simptom pripisuju nuspojavama lijekova, neuronaučnici iz Švajcarske i Španije sada su otkrili da bi halucinacije zapravo mogle biti rani znak Parkinsonove bolesti.

– Ako imate Parkinsonovu bolest i imate halucinacije, čak i one manje, trebali biste podijeliti ovu informaciju sa svojim doktorom što je prije moguće –  upozorio je Fosko Bernaskoni, naučnik u Laboratoriju za kognitivnu neuronauku švajcarskog “Ecole Polytechnique Federale de Lausannea” (EPFL).

Pročitajte još

Prosječna starost u kojoj se bolest javlja je oko 60 godina iako se u 10 odsto slučajeva prvi simptomi uočavaju već u starosti od 50 godina.

Prepoznavanje simptoma

Pravovremeno prepoznavanje simptoma Parkinsonove bolesti može dovesti do ranijih dijagnoza i pristupa liječenju koje poboljšava kvalitetu života pacijenata. Osim halucinacija, postoji još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju da bi osoba mogla bolovati od ove bolesti. To su: tremori, problemi s kretanjem, ukočenost mišića, gubitak čula mirisa, problemi s mjehurom ili crijevima, depresija i anksioznost, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu