Politika

UN NIJE IMALA SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA Dodik: Usvajanje zakona vratilo bi verbalni delikt u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da stalna Misija BiH pri UN nije imala saglasnost Predsjedništva BiH da učestvuje u organizaciji komemorativnog skupa upriličenog od pojedinih članica Savjeta bezbjednosti UN, koji je danas održan onlajn i kome se obratio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

UN NIJE IMALA SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA Dodik: Usvajanje zakona vratilo bi verbalni delikt u BiH
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stavovi koje je Džaferović iznio tom prilikom nisu stavovi Predsjedništva BiH, već njegovi lično – istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Džaferovićevo obraćanje u kome je iznio svoje mišljenje da je potrebno donijeti zakon “o zabrani negiranja genocida”, srpski član Predsjedništva je istakao da bi se usvajanjem jednog takvog zakona, na koje poziva Džaferović, u BiH vratio verbalni delikt.

Pročitajte još

– To bi nas sve zajedno udaljilo i od istine i od pomirenja, a bojim se i trajno zakopalo u period tragičnih zbivanja u BiH – konstatovao je Dodik.

On je izrazio duboko žaljenje zbog svih žrtava u Srebrenici i okolnim selima, bilo da je riječ o srpskim ili bošnjačkim, i pozvao sve da kroz istinu, bez zabrana i tabua, dođemo do prijeko potrebne istine o zbivanjima u Srebrenici i njenoj okolini od 1992. do 1995. godine.