Digitalna Srpska

Unaprijeđena bezbjednost korisnika: Evo koje novine najavljuju iz Gugla u cilju smanjenja neželjene pošte

Gugl ne prestaje da radi na unaprjeđenju bezbjednosti korisnika svog popularnog mejl servisa, Gmaila. Najnovije najavljene smjernice, koje će biti sprovedene u februaru 2024. godine, imaju za cilj da dodatno smanje mogućnost primanja neautentifikovanih, neželjenih i potencijalno opasnih poruka.

google gugl telefon ANDROID
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nil Kumaran iz Gugl izjavio je:

– Već smo smanjili broj neautentifikovanih poruka koje korisnici primaju na svojim Gmail adresama za impresivnih 75  odsto. Ovaj korak je već doprinio smanjenju neželjene pošte u prijemnim sandučićima korisnika, ali nas čeka još mnogo posla. Posebno imamo u vidu nove zahtjeve koje uvodimo za veće pošiljaoce imejlova – rekao je on.

Nove smjernice se, između ostalog, odnose na pošiljaoca koji svakodnevno šalju više od 5.000 poruka na Gmail adrese. Takvi pošiljaoci moraće da implementiraju SPF/DKIM i DMARC autentifikaciju kako bi se osigurala vjerodostojnost imejl poruka, a samim tim smanjila mogućnost lažiranja i pokušaja “pecanja”.

Takođe, pošiljaoci će biti u obavezi da korisnicima Gmaila ponude jasnu i laku opciju za odjavljivanje sa mailing lista, a zahtjeve za odjavu moraju obraditi u roku od dva dana.

Pročitajte još

Dodatna zaštita korisnika od preplavljivanja neželjenom poštom biće postavljeni strogi kriterijumi vezani za stope neželjene pošte. Pošiljaoci će morati da održavaju stope neželjene pošte ispod 0.3 odsto i da se uzdrže od lažiranja Gmaila u zaglavljima imejla. Nepoštovanje ovih pravila može rezultovati problemima sa isporukom poruka ili, u krajnjoj liniji, potpunim blokiranjem.

– Naš cilj je da korisnici ne moraju da brinu o tehničkim aspektima bezbjednosti e-pošte, ali želimo da budu sigurni u autentičnost izvora – ističe Kumaran.

Prema navodima kompanije, vještačka inteligencija koja pokreće Gmail već uspješno blokira više od 99.9 odsto potencijalno zlonamjernih poruka, što u apsolutnim brojkama predstavlja skoro 15 milijardi blokiranih imejlova dnevno, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu