Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Unesko: Notr Dam ne mora da bude isti kao što je bio

Svijet
Autor:

Foto: Yoan Valat/EPA

Obnova crkve Notr Dam mora da zaštiti univerzalne vrijednosti tog mjesta, ali to ne znači da katedrala mora da bude rekonstruisana tako da bude ista kao što je bila, saopštila je danas delegacija Uneska poslije sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako se navodi u saopštenju kabineta francuskog predsjednika, predstavnici Uneska su naveli da su spremni da pomognu obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli rekla je da mora da se poštuje “integritet i autentičnost” tog spomenika pošto je on i dio svjetske kulturne baštine, ali da to ne znači da crkva mora da ostane nepromijenjena, prenosi AP.

Unesko, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u nasljeđu čovječanstva između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i istorijskim procesima promjene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

Makron je prvobitno izrazio želju da katedrala uništena nedavno u požaru, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo je nevjericu u javnosti, jer se procjenjuje da će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO