Biznis

UniCredit u BiH je lider na tržištu i najbolji pružalac usluga u području finansiranja trgovine

UniCredit u BiH je i ove godine proglašen vodećom bankom na tržištu Bosne i Hercegovine i najboljim pružaocem usluga finansiranja trgovine, prema anketi časopisa Euromoney.

Centrala UniCredit banke u Banjaluci
FOTO: UNICREDIT BANK BANJALUKA

Kako su ocijenili učesnici tržišta, UniCredit Bank a.d. Banjaluka i UniCredit Bank d.d. Mostar su potvrdile svoju titulu.

Vrijedi istaći da je ukupno 11 banaka UniCredit Grupe proglašeno kao prvi izbor za finansiranje trgovine u zemljama u kojima djeluju, te da je ovo trinaesta godina zaredom kako je UniCredit dobio ovo prestižno priznanje, što potvrđuje njegovu stručnost u ponudi proizvoda, vodeću poziciju u usluzi korisnicima i duboko razumijevanje svojih ključnih evropskih tržišta. 

Željko Kišić, član Uprave za Korporativno i investiciono bankarstvo u UniCredit Bank a.d. Banjaluka, povodom dobijanja ove titule rekao je: “Ponosni smo na ovo priznanje i zahvalni upravo klijentima, koji su prepoznali naše vrijednosti, i našim timovima koji su uložili napore da iste ostvare. Pažljivo pratimo potrebe i očekivanja naših klijenata, te nastavljamo da im pružamo podršku u svakodnevnim aktivnostima i da pronalazimo naprednija rješenja koja će doprinijeti njihovom efikasnijem poslovanju.”

Godišnja anketa časopisa Euromoney o trgovinskom finansiranju prikuplja na hiljade odgovora kupaca, finansijera i trgovaca iz cijele industrije, te se smatra mjerilom globalne industrije trgovinskog finansiranja. Istraživanje, koje se zasniva na povratnim informacijama više od 11.000 korporacija i finansijskih institucija, pokazuje uspješnost banaka u dvije kategorije: “Najbolja usluga”, koja procjenjuje nivo usluge korisnicima, i “Tržišni lider”, koja kombinuje podatke o tržišnom učešću, udjelu poslovanja i prometu, kako bi se kreirala rang lista najboljih banaka za finansiranje trgovine.

Povodom uspjeha u Bosni i Hercegovini, Almir Gredić, član Uprave za Korporativno bankarstvo UniCredit Bank d.d. Mostar je izjavio: “Tokom proteklih 12 mjeseci došlo je do niza novih izazova u industriji finansiranja trgovine. U odgovoru na te izazove odlučno smo ojačali naša partnerstva s klijentima i intenzivirali razvoj naših digitalnih bankarskih rješenja. Našu kontinuiranu podršku realnoj ekonomiji, kao i napor u osnaživanju razvoja naših zajednica, prepoznali su sudionici na tržištu i potvrdili kroz Euromoney anketu. Radujemo se što nastavljamo graditi prosperitet zajedno s našim klijentima.”

UniCredit je proglašen najboljim pružaocem usluga u Centralnoj i istočnoj Evropi, te Italiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj. Titulu lidera na tržištu ponio je u  Centralnoj i istočnoj Evropi, te Italiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj. 

Komentarišući uspjeh banke, Francesca Nenci, globalna direktorka za trgovinu i korespondentsko bankarstvo, istakla je: “Uprkos geopolitičkim napetostima koje otežavaju trgovinu širom svijeta, UniCredit je ostao nepokolebljiv u pružanju vrhunske usluge svojim klijentima. Naš stalni napor ka digitalizaciji i pojednostavljenju procesa bio je temelj našeg uspjeha u ovogodišnjoj anketi i osigurao je da se UniCredit smatra prvim izborom kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj Evropi.”

U proteklih nekoliko godina, UniCredit je podsticao inovacije i implementirao vodeća tržišna rješenja poput Trade Finance Gate-a (TFG), moderne digitalne platforme koja omogućava korporacijama digitalno upravljanje svojim transakcijama trgovinskog finansiranja. Kroz takve proizvode, banka je svojim klijentima omogućila digitalnije iskustvo trgovanja u svakoj fazi lanca vrijednosti, dok je istovremeno uspješno optimizovala i digitalizovala svoje interne operativne procese. To je banci omogućilo više vremena za fokusiranje na strateške razgovore s klijentima.

Ovaj uspjeh uslijedio je nakon nedavnog priznanja UniCredit-a na TMI Awards 2024, gdje je banka dobila visoke pohvale za svoje rješenje za finansiranje trgovine i lanca snabdijevanja, Trade Finance OCR (TFO).

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu