Društvo

Uoči posebne sjednice NSRS reaguju iz sindikata: Zakon ide na ŠTETU POLICIJE

Sindikat radnika unutrašnjih poslova traži od narodnih poslanika da reaguju i ne donose izmjene zakona o povećanju plata koje će ići na štetu policije.

Uoči posebne sjednice NSRS reaguju iz sindikata: Zakon ide na ŠTETU POLICIJE
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U Narodnoj skupštini RS počela je posebna sjednica o izmjenama seta zakona kako bi radnicima u Srpskoj bile povećane plate, sa posebnim akcentom na četiri javna sektora, zdravstvo, prosvjetu, policiju i pravosuđe.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova ogorčen je međutim prijedlogom resornog ministarstva da svim radnicima MUP-a plate budu uvećane za 5 odsto, što čini povećanje plata u rasponu od 24 KM do 144 KM. Upravo ova neravnomjernost smeta sindikalcima, koji traže pravično povećanje – za sve radnike po 63 KM. Traže od poslanika da obavežu Vladu RS da 7.000 pripadnika MUP-a dovede u isti položaj kao i ostale budžetske korisnike.

Pročitajte još

– Tokom pregovora predlagali smo da povećanje plate bude realizovano u iznosu od 5 odsto na prosječnu platu u MUP-u RS, kroz postupak uvećanja platnih koeficijenata, što bi značilo povećanje plate svim pripadnicima MUP-a RS za oko 63-64 KM – navodi predsjednica sindikata Anica Jondić.

Naglašava da još uvijek postoji zakonska mogućnost da, se 7.000 pripadnika MUP-a RS dovede u isti položaj kao i 27.000 zaposlenih u ostale tri djelatnosti, koji su ispregovarali povećanje plata za oko 50 KM u nominalnom iznosu.

– Očekivali smo da će taj jedinstven princip biti primijenjen i na radnike MUP-a RS od strane Vlade RS čime bi naš poslodavac imao isti princip povećanja plate za svih 34.000 zaposlenih. Nema razloga i ne vidimo motive zašto bismo jedini dobili asimetričan zakon o platama koji ide na štetu naših radnika. Mi želimo da smanjimo postojeći raspon plata koji traži hitnu korekciju i da budemo dovedeni u istu poziciju u kojoj su se našli ostali budžetski korisnici – upozorila je Jondićeva.

Prihvati notifikacije