Biznis

UPRKOS PROGNOZI O PADU TRAŽNJE Cijene nafte ostale stabilne

Cijene nafte ostale su danas stabilne, iako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila prognozu o tražnji za 2020.

UPRKOS PROGNOZI O PADU TRAŽNJE Cijene nafte ostale stabilne
FOTO: MARCELO SAYAO / EPA

Snižene su zbog ograničenja putovanja bez presedana u novijoj istoriji, pošto su podaci o padu američkih zaliha crnog zlata pružili izvjesnu podršku cijenama.

Sjevernomorska nafta Brent pala je za 12 cent ili 0,3 odsto, na 45,31 dolara za barel, a američka WTI nafta je skliznula za sedam centi, ili 0,2 procenta, na 42,60 dolara po barelu, javlja Rojters.

IEA je smanjila projekcije globalne tražnje za naftom za 2020. godinu za 8,1 miliona barela dnevno, na 91,9 miliona barela dnevno, navodeći kao razlog ograničenje putovanja zbog pandemije Kovid-19.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) procijenila je juče da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 9,06 miliona barela dnevno, što je više u odnosu na pad tražnje od 8,95 miliona barela dnevno, koliko je predviđala prije mjesec dana.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da ne očekuje ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEK-a i njegovih saveznika iduće nedjelje, jer je tržište nafte stabilno.

Na današnje stabilno kretanje cijena nafte uticao je izveštaj američke Agencije za energetske informacije (IEA) da su zalihe crnog zlata, benzina i naftnih destilata pale prošle sedmice, i da rafinerije povećavaju proizvodnju jer se tražnja poboljšava.

Cijene nafte se kreću od sredine juna u ograničenom rasponu, pri čemu je vrednost Brenta oscilirala između 40 i 46 dolara za barel, a cena WTI nafte između 37 i 43 dolara po barelu.

Tržišta i dalje iščekuju pomak napred u pregovorima o novom američkom paketu stimulativnih mjera i budno prate napetosti u odnosima između SAD i Kine uoči trgovinskih pregovora zakazanih za 15. avgust.