Biznis

Uskoro ističe rok: UIO poziva PDV obveznike da se hitno registruju za novi način predavanja prijava

S obzirom na to da uskoro ističe zakonski predviđeni rok za predaju PDV prijava potpisanih novim kvalifikovanim elektronskim potpisom, iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) upozoravaju sve PDV obveznike da se što prije informišu, preduzmu odgovarajuće korake i izbjegnu prekršajna sankcije.

Zgrada Uprave za indirektno oporezivanje BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od ukupnog broja, 53.775 PDV obveznika u Bosni i Hercegovini, do danas je samo 12,35 odsto obveznika registrovalo u UIO zastupnika koji će od početka 2024. godine predavati PDV prijave na novi način – saopšteno je iz UIO BiH.

Kako bi obveznici indirektnih poreza koristili elektronske usluge UIO uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi Ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje.

Pročitajte još

Dodaje se da ovjeren i potpisan Ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje svaki obveznik podnosi nadležnom pripadajućem regionalnom centru UIO odnosno Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

– Pored toga svaki poreski obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika – fizičkog lica koje će u ime obveznika obavljati elektronsko poslovanje sa UIO (podnositi PDV prijave korištenjem kvalifikovane elektronske potvrde) – navode iz UIO.

Pojašnjavaju da zastupnik može biti osoba zaposlena kod poreskog obveznika, ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreskih obveznika. U svakom slučaju zastupnik je fizičko lice koje mora imati kvalifikovanu elektronsku potvrdu, a to može dobiti kod Uprave za indirektno oporezivanje.

UIO je certifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda i kao ovjerilac Uprava izdaje kvalifikovane elektronske potvrde fizičkim licima i fizičkim licima zaposlenim kod poreskih obveznika. Zahtjevi za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda također se podnose nadležnom regionalnom centru UIO.

Obaveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde za sve PDV obveznike nastupa od poreznog perioda januar 2024. godine i zato svi PDV obveznici moraju poduzeti neophodne korake kako bi bili u mogućnosti da u zakonski predviđenom roku ispune svoje obaveze – navode iz UIO BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije