Biznis

Uslov za zaposlene: Aviokompanija će nevakcinisanima naplaćivati 200 dolara mjesečno

Američka aviokompanija "Delta erlajns" odbiće zaposlenima svakog mjeseca po 200 dolara ukoliko se ne vakcinišu protiv Covid-19, jer prosječna cijena bolničkog liječenja avioprevoznika košta 50.000 dolara, prema riječima vodećih čelnika kompanije.

Uslov za zaposlene: Aviokompanija će nevakcinisanima naplaćivati 200 dolara mjesečno
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Izvršni direktor “Delte” Ed Bastijan rekao je da svi zaposleni koji su bili hospitalizovani prethodnih nedjelja zbog kovida, nisu bili potpuno vakcinisani, prenio je AP.

Aviokompanija je u srijedu saopštila da će prestati da plaća prošireno zdravstveno osiguranje za nevakcinisane koji se zaraze koronom do 30. septembra, a tražiće od njih i da se testiraju jednom nedjeljno, počev od 12. septembra, mada će “Delta” pokrivati troškove testa.

Radnici će morati da nose maske u svim kompanijskim objektima u zatvorenom.

“Delta” nije pošla stopama “Junajted erlajnsa”, koji će od svojih zaposlenih zahtjevati da budu vakcinisani do 27. septembra ili će se suočiti sa otkazom.

Međutim, dodaje AP, odbijanje od plate u iznosu od 200 dolara, koje počinje od novembra, moglo bi da ima isti efekat.

– Ovo odbijanje će biti neophodno da se riješe finansijski rizici po našu firmu osoba koje nećee da se vakcinišu – dodao je Bastijan u poruci zaposlenima.

Bastijan je rekao da je 75 odsto zaposlenih vakcinisano, što je porast u odnosu na jul, kada je bilo 72 odsto vakcinisano.

Prihvati notifikacije