Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ustavni sud BiH odbacio kao nedopuštenu apelaciju Borjane Krišto

Politika
Autor:

Foto: Klix.ba/RAS Srbija

Borjana Krišto

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopušten zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti uputstva CIK kojim je određen način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Upustvu o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, piše Klix.

– Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. januara 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti – piše u odluci.  U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Upustva o izmjeni i dopunama Upustva o postupku provovođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodi se između ostalog u odluci.

– Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz članka VI/3.(c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantna stajališta iz Odluke broj U 24/18 od 31. januara 2019. Godine – navodi se u odluci.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO