Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“UVIJEK JE BIO DRUGAČIJI” Cveta je majka GEJ DJEČAKA (12) kome su drugari u školi govorili da “NE TREBA DA POSTOJI”

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Moj sin je bio uvijek drugačiji i to sam znala. Najteže je bilo kada sam shvatila da on smatra da je biti gej nešto loše.

Ovako govori za Blic Cveta Popović, majka dvanaestogodišnjeg dječaka koja ni u jednom trenutku nije okrenula svom dječaku leđa zbog njegove orijentacije. Niti ona niti cijela njihova porodica. Njegovo opredjeljenje počeli su da naziru kada je imao svega šest godina, ali nikada nisu prestali da mu uskraćuju podršku i ljubav kao što to, nažalost, često nije slučaj. Majka Cveta, inače po zanimanju psihoterapeut, priča o opredjeljenju svog sina bez zadrške, ali i ponosno.

– Kao i sva djeca, on je prolazio kroz razne faze i nisam želkela unaprijed da prejudiciram, ali imala sam ideju u nekim trenucima primjer u kojem smjeru ide njegova orijentacija. Uvijek je bio “drugačiji”, družio se samo sa djevojčicama. Trenutak je nastupio sa njegovih šest godina, moja je kćerka počela priču o tome i onda je on rekao: “Ja nisam gej, jer biti gej je biti tužan”. To je bio prvi trenutak da sam se suočila sa realnošću i bilo mi je potresno da dijete sa tako malo godina već ima internalizovanu sliku, da je to nešto loše – priča nam majka dječaka.

Nakon shvatanja svega, porodica se uglavnom nosila dobro, otac je prihvatio, takođe i bake i deke.

– Moje kćerke su imale problem s tim neko vrijeme. One su na neki način bile izložene pritisku okoline koji je zahtijevao da ostanu lojalne prema njemu. Tu sam ja bila veoma stroga i objasnila im da je najvažnije imati prave vrijednosti, biti dobar čovjek i nikome ništa nažao ne činiti – kaže nam majka.

Polazak u školu nosio je brige, nova izlaganja i izazove, ali i s tim se ova udružena porodica dobro ponijela.

– Uh, otišao je jedan dan sa pink perikom u školu. Prije toga me je pitao da li je to u redu. Ja sam mu objasnila da će tako biti izložen, možda ugrožen i da to druga djeca neće razumjeti, ali ako on i dalje želi to, u redu je. Na kraju je ispalo super, on je bio srećan veoma taj dan – prisjeća se ona uz osmijeh koji ubrzo smjenjuje zabrinut izraz lica. Jer ovakvih je bilo daleko manje.

– On je otvoren u školi da je gej, a onda mu drugar kaže da je njegova mama rekla: “Sve gejeve treba na jedno mesto staviti i gađati bombama”, a onda on to prijavi učiteljici, na šta ona odgovori: “Pa to je njena religija”. Onda takvo dijete dobija signal u ustanovi koja treba da mu prenosi društvene vrijednosti, da je potpuno prihvatljivo da se izražava mržnja i otvorena agresija prema njemu. Osobe od pozicije autoriteta za to ima opravdanje, da su to nečije vrijednosti. Kakve su to vrijednosti kada njemu neko otvoreno poručuje da ne treba da postoji? – pita se majka.

Najveća joj je želja da živi u društvu u kojoj smije da bude viđen, a ne stigamitizovan i odbačen.

– Kada ga gledaju, ne vide šaljivo, veselo, pametno, smiješno, ponekad neuredno, katkada neodgovorno dijete prema domaćem iz matematike… oni vide samo da je gej, samo to – objašnjava nam ona.

Na naše pitanje kako ona kao majka nosi breme posebnosti njenog djeteta, Cveta nam odgovara:

– Ponekad mislim da je to moj poziv da u njemu vidim ljubav. Hrabri me to što znam da je on dovoljno jak i hrabar da iznese sve.

Cveta Popović bila je dio ovogodišnje kampanje Nedelje ponosa i kampanje “Ne odričem se”, gdje je u dirljivom tonu sročila kratki oglas za novine javno se ne odričući svog djeteta zbog njegove orijentacije. Nedjelja ponosa uveliko je otvorena u Beogradu i trajaće sve do 15. septembra, kada će se održati Parada ponosa. Zahtjevi boraca za bolji položaj LGBT zajednice ove godine su prije svega usvajanje zakona o istopolnim brakovima, zakona o rodnom identitetu, unapređenje položaja ove zajednice. Okupljanje učesnika počinje u 16 časova na Trgu Slavija. Nakon svečanog proglašenja kume prajda i kraljice prajda, šetnja polazi u 17 časova. Ovogodišnja ruta je Trg Slavija – Kralja Milana – Trg Nikole Pašića – Skupština grada Beograda – Kneza Miloša – zgrada Vlade Republike Srbije. Nakon kratkog obraćanja pred Vladom, prajd produžava do parka Manjež, gdje se održava žurka na otvorenom do 23 časa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO