Društvo

„UZ HAŠIMOTO NE IDE FAJZER“ Dr Gnjatović upozorava da bi oboljeli od autoimunih bolesti TREBALO DA SE STRPE oko vakcinacije

U velikoj dilemi pred vakcinaciju su oboljeli od svih autoimunih bolesti, kojima se generalno, bar zasad, ne preporučuje vakcinacija, a posebno oni najbrojniji sa hašimoto tireoiditisom, autoimunim oboljenjem štitaste žlijezde do kojeg dolazi usljed poremećaja imunog sistema.

„UZ HAŠIMOTO NE IDE FAJZER“ Dr Gnjatović upozorava da bi oboljeli od autoimunih bolesti TREBALO DA SE STRPE oko vakcinacije
FOTO: TV PINK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primjenu nuklearne energije, kaže za Novosti da bi generalno svako ko ima ozbiljniji zdravstveni problem pri donošenju odluke o vakcinaciji i izboru vakcine trebalo da se konsultuje sa svojim ljekarom.

– Pacijentima sa hašimotom ne bih savjetovala Fajzerovu  vakcinu. Trebalo bi pratiti instrukcije koje dolaze poslije testiranja vakcina na određenim grupama. Fajzerova nije za mlađe od 16 godina, ruska je namenjena za starije od 18, ali sputnjik V nije za one koji imaju 65 i više godina… To ne znači da će se desiti nešto loše ako je prime, nego da još nije završena treća faza ispitivanja kojom je dokazana bezbjednost primjene u ovim kategorijama – kaže ona.