Gradovi

UZ POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst u Prijedoru

U Prijedoru će u utorak, 19. januara, biti organizovani bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za Časni krst, najavio je danas organizacioni odbor ove manifestacije.

UZ POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst u Prijedoru
FOTO: FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Nastojaćemo ove godine da je smanjimo na onaj broj koji se traži, a to je 50 učesnika. Svakako će biti ispoštovan, čak i više od dva metra, razmak koji bude potreban i apelujem na sve ljude da nose maske i da se na taj način ispoštuje sve što se traži – rekao je novinarima u Prijedoru protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

On je najavio da se liturgija održava od devet do 11 časova, nakon čega kreće litija uobičajenom rutom do rijeke Sane, gdje će se obaviti osveštanje vode i plivanje za Časni krst, a da se veče uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, u 17 časova održava večernje bogosluženje, kojem će prisustvovati i plivači kojih je zasad prijavljeno 25.

Pročitajte još

– Uvijek se kroz istoriju naše crkve, kada su se neke neprilike dešavale, baš tada organizovala litija, kroz grad ili sela. Na taj način kroz molitvu suzbijala se nepogoda koja je snalazila naš narod – istakao je Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da će litija okupiti 50 učesnika u skladu sa epidemiološkim mjerama.

– Složili smo se da zadržimo i održimo tradiciju našu, ali i da je prilagodimo mjerama. Molim građane da i litiju i plivanje prate iz svojih kuća putem medija da bismo izbjegli neželjene situacije i posljedice koje može izazvati virus korona, a iduće godine ćemo to organizovati i bolje nego prije – poručio je Pavlović.

Tradicija plivanja za Časni krst na Bogojavljenje obnovljena je u Prijedoru prije osam godina i od tada se održava u kontinuitetu.