Gradovi

BOGOJAVLJENSKA TRADICIJA Prvi put plivanje za Časni krst u Foči

U Miljevini će u utorak, 19. januara, na Bogojavljenje, prvi put biti održano plivanje za Časni krst, što je ujedno i prvi put na području opštine Foča, bar u novijoj istoriji, da se održava ova neobična svetkovina u čast Isusovog krštenja.

BOGOJAVLJENSKA TRADICIJA Prvi put plivanje za Časni krst u Foči
FOTO: MARIANA REGOJE/RAS SRBIJA

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Bistrici organizuju Crkvena opština Miljevina i omladina iz tog naselja.

Sveštenik Ljupko Medojević rekao je Srni da će, nakon liturgije koja će u Hramu Svetog Ilije biti služena u 9.00 časova i osveštanja bogojavljenske vodice, u 12.30 krenuti litija kroz Miljevinu.

Pročitajte još

Litija će proći do obale Bistrice, oko kilometar i po uzvodno od naselja, do mjesta gdje je pristupačan prilaz rijeci, a i dubina vode odgovarajuća.

– Do sada se prijavilo više od 30 učesnika iz Miljevine i Foče, među kojima ima i studenata iz drugih gradova – rekao je Medojević.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je pravoslavni običaj kupanja u rijeci na dan kada Crkva slavi uspomenu na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan, kada se Bog otkrio kao Otac, Sin i Sveti Duh, čime je objavljena tajna Svete Trojice.

Od samog takmičenja, koje je u drugom planu, odnosno od toga ko će prvi doplivati do Časnog krsta, mnogo je važnije samo kupanje u rijeci na dan kada se iznova Svetim Duhom osvećuje sama priroda svih voda.