Hronika

“UZEO SAM METALNU ŠIPKU I UDARIO GA VIŠE PUTA” Otac osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je pretukao sina koji je poslije preminuo

Srđa Babin (83) iz Sremske Mitrovice, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci kao i novčanu kaznu u iznosu od 10.000 dinara.

“UZEO SAM METALNU ŠIPKU I UDARIO GA VIŠE PUTA” Otac osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je pretukao sina koji je poslije preminuo
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Razlog su krivično djelo ubistvo na mah i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. On je osuđen zbog smrti sina Gorana koja je nastupila tri mjeseca posle incidenta koji je izbio između oca i sina 24. novembra 2018. u porodičnoj kući u kojoj su zajedno živjeli, pišu Novosti.

Tokom suđenja u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici, Babin u svom iskazu nijednog trenutka nije osporio dogođaj koji je prethodio smrti njegovog sina, ali i iznio da je bio često maltretiran i vrijeđan od strane Gorana kojeg je zbog pijanstava ostavila žena i odvela kćerku.

– Tog dana dvojica muškarca dovela su Gorana kući, bio je u stanju teške alkoholisanosti. Prišao sam mu i uhvatio ga ispod ruke u namjeri da ga odvedem da sjedne na stolicu, ali je on to odbio. Okrenuo sam se i krenuo, ali me je on sustigao, okrenuo i rukom udario u stomak od čega sam odmah pao i izgubio vazduh.

Počeo je da me vrijeđa kao što je to činio i ranije. Odjednom mi je prekipilo sve, uzeo sam metalnu šipku i zadao mu više udaraca po tijelu – prisjetio se tog dana Srđa pred sudijom.

U februaru sljedeće godine Goran je u bolnici preminuo, a kako su vještaci medicine utvrdili smrt je bila u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa zadobijenim povredama.

Tokom suđenja Srđa je rekao da je njegov sin bio na ratištu i da je odatle donio bombu, sa kojom je često prijetio ukućanima. U strahu da ne izazove neku tragediju, starac ju je sakrio, ali je Goran tražio i pitao oca gdje se nalazi.

Tek kada je kobnog dana stigla policija u njihovu kuću, Srđan im je rekao i za bombu gdne je sakrio i tada konačno kako je rekao, odahnuo, prenosi Telegraf.

Tokom ovog sudskog procesa, sudija je rekao da ni u jednom trenutku nije posumnjao u izjavu osumnjičenog Babina.

– Svjedoci su potvrdili da je otac često bio izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju od strane sina, a da mu se on nikada nije suprotstavljao – rekao je sudija i dodao da je imajući u vidu okolnosti samoga događaja i njegove godine života izrekao toliku kaznu.