Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRPSKA PROSLAVLJA 27. ROĐENDAN Cvijanović: Hrabro koračamo u budućnost (FOTO, VIDEO)

Politika
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obilježava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine.

16.56 – Trebinje

Par stotina automobila sa zastavama RS prošlo je ulicama Trebinja u svečanoj koloni povodom obilježavanja Dana RS.

Foto Dubravka Čolović/RAS Srbija

16.45 – Izraz samopoštovanja

– Srećna sam što sam uspjela po ovom nevremenu da dođem u Banjaluku. Ovo je dan oko koga svi moramo da se složimo. Da slavimo kako mi želimo, sa kim želimo. To nije iz inata, već izraz našeg samopoštovanja – istakla je potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić – Jovičević.

16.36 – “Dalekovidi poslanici”

– Slaveći današnji dan ne možemo se ne sjetiti 1992. i koliko su tadašnji poslanici bili dalekovidi. Republika već traje 27 godina, to je više nego neke države na ovim prostorima. Niko neće moći da nam ospori naš dan – rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

16.28 – “Srpska je izrasla u ozbiljnu republiku”

–  Rečeno je što treba da bude rečeno na današnjem skupu. Predstavnicima RS želim ono radi čega živi naš narod, da živimo u bratskoj slozi i ljubavi. Mi smo zemlja sa više naroda i religija, ali smo svi djeca božja. Vrijeme mladosti je prošlo, Srpska je izrasla u ozbiljnu republiku. Njen zadatak je da okupi naš narod koju je raštrkan po svijetu – rekao je patrijarh Irinej.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Dodaje kako je Srpska platila visoku cijenu svog postojanja, životima i krvlju mnogih.

– Nadamo se i molimo Bogu da se takvo vrijeme više nigdje ne pojavi. Dosta je ratovanja, vrijeme je da živimo kao ljudi – naveo je patrijarh.

16.22 – “Smetaju nam laž i nepravda”

– Pred nama je mnogo zadataka, ali smo ponosni na ono što smo uradili. Obaveza svih nas je da čuvamo RS. Ne smeta nam nijedan čovjek, nijedan narod, smetaju nam laž i nepravda – istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, na svečanom prijemu.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

16.15 – “Zemlja dobrih ljudi”

– Republika Srpska je zemlja mira, dobrih ljudi, zemlja slobode. Kad god nismo imali državu uvijek smo stradali u logorima. Srpski narod je narod slobode koju smo dijelili sa drugima. U Prvom svjetskom ratu je srpska vojska oslobodila gotovo čitavo Balkansko poluostrvo – rekao je Dodik na svečanom prijemu.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Dodao je kako je Srpska stvorena 9. januara 1992. i da je ponosan što je bio učesnik tog parlamenta.

16.00 – Doček

Goste dočekuju predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

15.55 – Svečani prijem

Poslije svečane akademije zvanice se premještaju na svečani prijem u zgradu Vlade Srpske.

15.27 – Dodik: Srpska je sve više država

– Ovaj rođendan je obilježen na ponos svih građana. Radujem se jer u Srpskoj nema ekscesa koji su vjerski motivisani. Republika Srpska je sve više država i ona će to pokazati svojim potencijalom, a ne da bi nekome napakostili – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

15.15 – Kraj akademije

Pjesmom “Ponosna i vječna” završena je svečana akademija povodom obilježavanja Dana Republike.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

15.02 – Modriča

Dan Republike Srpske obilježen je danas u Modriči služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te posjetom Spomen-sobi za 780 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Foto Srna

14.42 – Kulturno-umjetnički program

U kulturno-umjetničkom programu učestvuju Simfonijski orkestar Akademije univerziteta u Banjaluci, Orkestar MUP RS, Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“ iz Bijeljine, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“, Hor „Kastratonika“ iz Banjaluke, Etno grupa „Trag“ iz Laktaša, Plesni studio „Point“ iz Banjaluke, glumci, solisti i djeca solisti.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

14.30 – Simbol slobode

– Republika Srpska danas proslavlja svoj 27. rođendan, odlučna da hrabro korača u budućnost. Ponosni smo na Srpsku koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uvjerenja.  Ne smijemo izgubiti snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS – rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje kako je “naša obaveza da branimo Republiku, njene nadležnosti i ustavni identitet”.

– Naša Republika mnogima smeta. Smeta im što branimo svoj identitet i institucije – ocijenila je Cvijanovićeva.

14.24 – Brnabić: Vjerni sami sebi

– Srbija će mudro da poštuje svoje međunarodne obaveze, Dejtonski mirovni sporazum. Nikada nam nije teško da, poštujući druge, ostanemo vjerni sami sebi. Srbija će se uvijek brinuti za građane Srpske, ali i poštovati dogovor tri naroda u BiH – rekla je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

14.14 – “Praznik svih Srba”

– Deveti januar bi trebao postati praznik svih Srba – rekao je profesor dr Dragan Stanić, predsjednik Matice Srpske, na svečanoj akademiji.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je podsjetio na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

14.10 – Aplauz za Čovića

Dragan Čović je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

14.05 – Himne

Intoniraju se himne Republike Srpske i Srbije.

14.00 – Početak akademije

Na svečanu akademiju stigli Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, Ana Brnabić, Milorad Dodik, Aleksandar Vulin…

13.55 – Vulin: Srpska je dom svih Srba

– Ja sam u svojoj kući. Republika Srpska je dom svih Srba koji vjeruju u slobodu. Postojanje Srpske garantuje da će Srbi živjeti na ovim prostorima dostojno i kako treba. Praznik Republike Srpske je praznik svih Srba – rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dodao je kako su Srbi suočeni s prijetnjom stvaranja Velike Albanije.

– Nemamo pravo da odustanemo od srpskog nacionalnog pitanja – istakao je Vulin.

13.38 – Pristižu zvanice

U dvoranu “Borik” u Banjaluci pristižu visoki zvaničnici koji će prisustvovati svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. Dvoranu obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije RS.

13.32 – Istočna Ilidža

Delegacije Opštinske boračke organizacije ”Ilidžanski borac” i opštinskog rukovodstva danas su položile vijenac na spomen-obilježje u Kasindolu i na taj način skromno obilježila 9. januar – Dan Republike Srpske.

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Republike Srpske u Istočnoj Ilidži donio je odluku da, zbog tragične smrti sugrađanina Miloša Ostojića, otkaže svečanost koja je bila planirana u večernjim časovima.

13.23 – Nastavak svečanosti

U 14 časova u Sportskoj dvorani „Borik“ biće održana svečana akademija, na kojoj se očekuje prisustvo političkog vrha Republike Srpske, gostiju iz Beograda, ambasadora, umjetnika. Potom će u 16 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske biti priređen svečani prijem za zvanice.

12.46 – Kraj defilea

Defile je završen.

12.45 – Helikopteri

Helikopter Helikopterskog servisa je nadletio defile. Tome su se najviše obradovali najmlađi koji su vikali “evo ih, evo ih”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

12.41 – “Pukni, zoro”

Učesnici defilea pjevaju pjesmu “Pukni, zoro”.

12.39 – Cvijanović: Srpsku je očuvala snaga njenih institucija

Hvala svima koji su stvarali RS i onima koji su je u miru razvijali. Srpsku je očuvala ljubav i snaga njenih institucija. Svaki put je Republika pobjeđivala kada smo bili okupljeni oko njenih interesa. Želim da tako bude i ubuduće. Živjela Republika Srpska, rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

12.37 – Himne

Ansambl “Istočnik” je izveo himne Republike Srpske i Srbije.

12.33 – Pjesma

U pjesmi “Hriste, bože” umjesto “Odlazimo da se ne vratimo” pripadnici MUP RS su pjevali “Odlazimo sve da pobijedimo”.

Dan Republike Srpske

U pjesmi “Hriste, bože” umjesto “Odlazimo da se ne vratimo” pripadnici MUP RS su pjevali “Odlazimo sve da pobijedimo”.

Gepostet von Srpskainfo.com am Mittwoch, 9. Januar 2019

12.30 – Civilni sektor

Nakon MUP, defiluju predstavnici organizacija civilnog sektora: studenti RS, Boračka organizacija RS, Automoto savez RS, zaposleni u Kazneno-popravni zavod Banjaluka, Pošte Srpske, Banjalučke mažoretkinje, Fakultet bezbjednosnih nauka RS, Lovački i planinarski savez RS, KK Igokea, Karate saveza RS, BK Slavija, ŽKK Mladi Krajišnik, Sportsko društvo Borac, Moto klub Noćni vukovi, čiji je član i Vladimir Putin…

12.22 – Oklopno vozilo

Oklopno vozilo “despot” izazvalo je najviše pažnje. U putanju je prototip koji razvija Tehničko-remontni zavod Bratunac.

Foto Slobodan Popadić/RAS Srbija

12.18 – Kadeti

U defileu su Posebne snage policije, kadeti 20. klase Policijske akademije. Slijedi pet motorizovanih ešalona MUP i jedan iz civilnog sektora.

12.15 – Ešaloni

Slijedi Specijalna antiteteroristička jedinica.

Foto Slobodan Popadić/RAS Srbija

Drugi, treći i četvrti ešalon čine pripadnici Jedinice za podršku.

12.10 – Naredba

Glavni policijski inspektor Borislav Šarić predvodi defile.

Zamjenik rukovodioca defilea, inspektor Goran Amidžić, od predsjednice Željke Cvijanović dobio je dozvolu za početak svečanog defilea.

Defile čine ešaloni MUP RS i civilnog sektora. Na čelu defilea je Goran Amidžić, a za njim zastavni vod MUP RS.

12.08 – Tradicija

Povodom 100 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku u defileu su Kadeti policijske akademije obučeni u tradicionalne uniforme srpske vojske u Prvom svjetskom ratu. Uniforme i pukovske zastave su autentične.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

12.05 – Raport

Komandir počasne jedinice MUP RS Vitormir Petričević je predao raport Željki Cvijanović, predsjednici Srpske.

12.00 – Gosti

Zvaničnici RS, predstavnici RS u institucijama BiH, gosti iz Srbije, ruski ambasador Petar Ivancov… na bini na Trgu Krajine dočekuju učesnike trećeg svečanog defilea.

Foto: Dejan Božić

Uz premijerku Srbije Anu Brnabić iz Vlade Srbije je stigao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Foto: Dejan Božić

11.58 – Trebinje

Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, predstavnici Gradske boračke organizacije i Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” položili su cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1995, čime je u ovom gradu počelo obilježavanje Dana Republike Srpske.

11.42 – Posjetioci

Sve više građana se okuplja u centru pred početak svečanog defilea.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

11.37 – Slavski kolač

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je sa najvišim rukovodstvom Republike Srpske u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci obavio lomljenje slavskog kolača, povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

11.35 – Završene pripreme

Ostalo je još dvadesetak minuta do početka svečanog defilea.

Pripreme za svečani defile povodom Dana Republike

Pripreme za svečani defile povodom Dana Republike

Gepostet von Srpskainfo.com am Mittwoch, 9. Januar 2019

Učesnici svečanog defilea postrojeni su u ulici od Kulturnog centra Banski dvor do Narodnog pozorišta RS i čekaju vrijeme za polazak do Trga Krajine.

11.22 – Treći pješadijski (RS) puk Oružanih snaga BiH

Pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH neće učestvovati u obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i biću s njima kada budemo obilježavali Božić u kasarni “Kozara” – kazao je Dodik.

11.15 – Program za djecu

Najbolji predstavnici četiri banjalučke osnovne škole danas su, povodom Dana Republike, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, izveli program za djecu o stradanju i nadi srpskog naroda kroz istoriju, čija je poruka da mladost Srpske poštuje prošlost i ne zaboravlja stradale za slobodu Republike.

10.52 – Šamac

U Šamcu su danas, povodom Dana Republike, položeni vijenci na centralni spomenik palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Foto Srna

10.40 – Kolona vozila

Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

10.25 – Brnabić: Potvrda odgovorne politike

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, zahvalila je na odlikovanju.

– Lenta je potvrda odgovorne politike predsjednika i Vlade Srbije. Čestitala svim  građanima Srpske praznik – rekla je ona.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti, koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

10.12 – Odlikovanja

Svečano uručenje odlikovanja koja je, povodom Dana Republike – 9. januara, predsjednik Srpske Željka Cvijanović dodijelila licima, institucijama, organizacijama i udruženjima počelo je u Palati Republike u Banjaluci.

09.55 – Borenović: Srpska će nadživjeti svakog pojedinca

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da će Republika Srpska biti vječna, sve jača i da će nadživjeti svakog pojedinca.

– Republika Srpska treba da nadživi sve nas i snagom svojih institucija i sa svojim narodom treba da pruži jednak, normalan i kvalitetan život svim njenim građanima – rekao je Borenović.

09.52 – Vučićeva čestitka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

– Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbijedite blagostanje, uvijek računajte i na nesebičnu podršku Srbije – naveo je Vučić u čestitki.

09.40 – Udruženje Srba iz Hrvatske

Udruženje Srba iz Hrvatske, u ime nekoliko stotina hiljada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, čestitalo je Srpskoj 9. januar – Dan Republike, sa željom da sačuva svoju teritoriju i narod.

– Znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve njene stanovnike – naglašava se u čestitki.

09.30 – Ulice okićene zastavama

Glavna ulica, kojom će proći učesnici defilea, spremna je za svečanost.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Građanima, koji budu željeli da prate svečani defile, savjetuje se da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu.

09.05 – Čestitka

Čestitajući Dan Republike građanima Srpske, predsjednica Željka Cvijanović je rekla da treba uvažavati vrijednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne djelovati na način da će institucije biti blokirane.

09.00 – Akcija davanja krvi

Pripadnici Udruženja veterana Petog odreda specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Doboju organizovali su danas, povodom Dana Republike, akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj se odazvalo 70 ljudi.

Foto Srna

08.45 – Patrijarh

Patrijarh je stigao pred hram Hrista Spasitelja.

08.40 – Visoke zvanice

Današnjim manifestacijama prisustvovaće predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Prethodno će na Trgu Krajine biti održan svečani defile.

Takođe, obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće i delegacija Srpske liste, koju će predvoditi predsjednik te srpske stranke na Kosovu i Metohiji, Goran Rakić.

08.35 – Polaganje vijenaca

Obilježavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”.

Dobrodošli u blog uživo

Portal Srpskainfo će pratiti uživo manifestaciju povodom 27. rođendana Republike Srpske, koja se održava pod sloganom „Ponosna i vječna“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO