Društvo

Važno je šta pijemo odmah ujutro: Dr Perišić otkriva kako prepoznati kvalitetnu kafu i koje mlijeko treba izabrati

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o kafi, mlijeku i drugim napicima kojima započinjemo dan.

Važno je šta pijemo odmah ujutro: Dr Perišić otkriva kako prepoznati kvalitetnu kafu i koje mlijeko treba izabrati
FOTO: MOJA KUHINJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Odabir kafe i mlijeka uticaće na cijeli naš organizam, jer “sve kreće” iz želuca. Želudac je centar vasione našeg organizma! Imamo jako mnogo komponenti u onome što ćemo ujutru popiti, koje će uticati na mozak. U kafi se nalaze antioksidansi, hemijske supstance koje nas brane od onih koje prave toksični efekat, ali se u sredstvima za pranje suđa nalaze štetne supstance. Mi ne znamo da li je vaša šolja dobro oprana, i šta se sve nalazi na njoj od tih hemikalija – upozorio je prof. dr Perišić.

Potom je objasnio razliku između raznih kafa i mlijeka dostupnih na tržištu, piše Kurir.

– U dobroj šolji kafe ima antioksidanata, dovoljno za dan, i onda je popijte, ali pitanje je koja je kafa? Arabika ili robusta? Kafe su uglavnom mješavine, robusta nosi kofein, a arabika daje aromu. Jednom sam 12 vrsta kafe kupio da analiziram, nigdje ne piše tačan odnos šta je unutra. Što je kafa jeftinija, ima manje uživanja ali ima bolju kofeinsku stimulaciju. Sjajne, vrhunske kafe su samo arabika, a ona je skuplja – kazao je dr Perišić u Jutru Prve TV.

Dr Perišić je potom objasnio i koje mlijeko bi trebalo da preferiramo.

– Mlijeko krava koje daju malo mlijeka je zdravije, one nemaju deformacije želuca, nemaju dijabetes, nije svejedno koje je mlijeko. Mlijeko od krava koje daju što više, da volumen bude veći, to je rasprostranjenije. Ako ne možete dobiti svježe mlijeko, gledajte odakle su sirevi, tražite mjesto gde su male, sitne, neugledne krave. E, to je najbolje mlijeko, najzdravije. Domaće kupujte, da li kod seljaka na pijaci ili u prodavnici, svejedno je. Neće vam to pisati na etiketi, ali uzmite kozje ili ovčije, kozje je značajno, ima izuzetno dobar lipidni profil. To znači da ima 30 odsto masnih kiselina kao što imaju haringe i losos, koza je čudo – rekao je on.

Mlijeko, voda, čaj, kafa, evo šta dr Perišić savjetuje da prvo popijemo ujutro.

– Kafa, ako se bavite poslom koji zahtijeva koncentraciju, da budete alertni i mobilni, onda kvalitetnu kafu. Ja sebi kafu kupujem samo u inostranstvu, u kafeterijama, 70 odsto arabike, 30 odsto robuste i to je to – rekao je on.