Regioni

VEĆA PROIZVODNJA, PRINOS PROSJEČAN Usjevima bi dobro došla kiša

Ove godine zbog vremenskih neprilika očekuje se prosječan prinos soje od tri tone po hektaru, ali ima i parcela na kojima će on biti i veći od višegodišnjeg prosjeka.

VEĆA PROIZVODNJA, PRINOS PROSJEČAN Usjevima bi dobro došla kiša
Foto: Profimedia

Proizvodnja ove uljarice povećava se posljednje dvije godine, od kako su uvedeni podsticaji od 200 KM po hektaru. Na području Semberije pod sojom je 600 hektara.

Međutim, vrijeme ove godine nije išlo “na ruku“ ratarima gdje su sjetvu soje u Semberiji pratile velike padavine i niske temperature koje su usporile rast biljaka, a nakon nicanja kiša je izazvala oštećenja.

Visoka temperatura i nedostatak padavina posljednjih dana ubrzali su sazrijevanje zrna, pa bi usjevima dobro došla kiša barem 20 litara po metru kvadratnom. Uprkos teškoćama, ratari koji siju ovu kulturu očekuju dobre i kvalitetne prinos.

Branislav Andrić iz Pučila ima 34 hektara pod sojom.

– Procjenjujem da ću imati oko četiri tone po hektaru, što je iznad višegodišnjeg prosjeka. Primjenio sam sve agrotehničke mjere, uložio dosta ali vejrujem, imajući u vidu da je kilogram sada 65 pfeniga, da ću imati i pristojnu zaradu – kaže ovaj ratar i dodaje da je obezbijedio plasman soje.

Na usjeve na Poljoprivrednom dobru „Semberija“ nestabilno vrijeme se odrazilo negativno, gdje je pod sojom 244 hektara.

– Stradali su najdonji spratovi biljke koji bi trebalo da su najbogatiji. A mahune se tek pojavile poslije. Sigurno je da će prinos i kvalitet biti manji od očekivanog – kaže Slobodanka Marković, agronom.

Žetva sredinom septembra

Žetva soje planirana je oko 10. septembra. Posljednjih godina u okviru programa resornog ministarstva i Projekta „Dunav- soja“, u sklopu kojeg je 15 zemalja dunavske regije potpisalo deklaraciju, kojom izražavaju opredjeljenost za proizvodnju soje, proizvođači su animirani i oranice pod sojom su povećane.

Godišnje u BiH ovom uljaricom bude zasijano oko 7.000 hektara, što je manje od 10 odsto domaćih potreba za sojom i njenim prerađevinama u stočarstvu i prehrambenoj industriji.