Biznis

Veće plate ih gurnule u MILIONSKI GUBITAK: Zabrinjavajući poslovni rezultati „Elektrokrajine“

Mada je “Elektrokrajina” u prva tri mjeseca ostvarila dobit od 5,1 milion KM, posljednji finansijski izvještaj ovog preduzeća pokazuje poslovanje sa gubitkom od blizu 3,6 miliona maraka.

Veće plate ih gurnule u MILIONSKI GUBITAK: Zabrinjavajući poslovni rezultati „Elektrokrajine“
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Iz “Elektrokrajine“ Banjaluka poručuju da su u prvih 9 mjeseci ostvarili značajne poslovne pomake u odnosu na isti period prošle godine, a koji se, kažu, prvenstveno ogledaju u povećanju naplate električne energije za čak 16,4 miliona KM. Takođe, distributivni gubici smanjeni su za 0,7 procentnih poena, sa 13,17 odsto na 12,47 odsto, što je finansijska ušteda od 1,3 miliona КM.

Preduzeće je, takođe, u prvih 9 mjeseci smanjilo ukupne obaveze za 10,7 miliona KM i bruto potraživanja od kupaca električne energije za 22,9 miliona KM.

Imajući u vidu da je trend smanjenja bruto potraživanja od kupaca u protekle dvije godine bio oko 2,5 miliona KM, jasno je da su akcije koje je Uprava „Elektrokrajine“ preduzela po osnovu naplate u 2019. godini dale izuzetne pozitivne efekte – poručili su iz ovog preduzeća.

Uprkos, kako kažu, navedenim pomacima, zaključno sa 30. septembrom iskazali su neto gubitak u iznosu od 3,57 miliona KM, a dva su ključna razloga.

– Jedan od njih je objektivno povećanje nabavnih troškova električne energije za 3,1 milion maraka zbog povećanja cjenovnika Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH,  za debalans, te sistemske i pomoćne usluge. Drugi razlog su povećani troškovi plata i naknada prema zaposlenima za 2,3 miliona KM zbog povećanja septembarske plate radnicima tehničkog sektora za 15 odsto, te isplate kompletnog regresa u trećem kvartalu godine, dok je u 2018. godini regres bio isplaćen u zadnjem kvartalu – precizirali su iz ove firme.

Podsjetimo da su troškovi zarada, naknada i zarada i ostalih ličnih rashoda na kraju septembra iznosili oko 33,3 miliona maraka. Povećan je prosječan broj zaposlenih po osnovu časova rada sa 1.878 na 1.956, kao i prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca sa 1.843 na 1.899.

Iz „Elektrokrajine“ dodaju da je na negativan bilans uspjeha značajno uticalo i smanjenje prihoda od zateznih kamata za 1,7 miliona KM, i to zbog zakonskog smanjenja stope zatezne kamate sa 0,05 na 0,03 odsto, kao i neobračunavanja kamata kupcima koji su sklopili neki od ugovora odloženog plaćanja duga za električnu energiju.

Ukupni prihodi “Elektrokrajine” u trećem kvartalu iznosili su oko 171,7 miliona KM, a ukupni rashodi 175,1 milion KM.