Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VEČE SAVREMENE MUZIKE U BANSKOM DVORU Koncert Damjana Jovičina i Performans kolektiva

Kultura
Autor:

Foto: Marija Janković

U Vijećnici Banskog dvora u četvrtak u 20 časova biće održano veče savremene muzike: Koncert Damjan Jovičin i Performans kolektiv – Od improvizacije do kompozicije.

Kroz razmjenu iskustva i susretanja estetskih preferenci, ansambl osnovan od strane Damjana Jovičina i Slobodana Vidovića nudi veoma bogat svijet asocijacija.

U ansamblu su Banjalučani zaduženi za udaračku sekciju, Slobodan Vidović i Ranko Tadić – umjetnici koji pored virtuoznog izvođenja u muzici vide posebne kvalitete i biografski ih utjelovljuju u svoja umjetnička djela . Saksofon i klarinet su povjereni Rastku Uzunoviću, multi-instrumentalisti i izvođaču najšireg spektra žanrova od pop muzike, preko džeza i klasične muzike do slobodne improvizacije. Gitarista ansambla je frontmen beogradskog benda “Hashima”, alternativnog džez/rok sastava koji je dobio brojna priznanja i nagrade na međunarodnim festivalima – Igor Mišković.

Za vokalima i elektronikom je gošća Tea Šoti, koja u jeku svoje međunarodne karijere prihvata poziv da im se pridruži u Banskom dvoru. Kao pijanista, kompozitor i koordinator ansambla, predstaviće se Damjan Jovičin, mladi umjetnik sa uporištem u savremenoj klasičnoj muzici ali i svim eksperimentalnim spojevima koji se od iste mogu izvesti.

Ova veoma široka inicijativa počiva na ekspanziji polja savremene umjetnosti i novih nivoa koji se osvajaju spajanjem medija, žanrova i stilova. Ovaj koncert je graničnik između oblasti kao što su modalni i fri džez, klasična muzika, elektronika, performans art, kao i graničnik estetika koje ih čine.

Pored muzičkog utiska, ideje kao što su otvoreno djelo, sloboda interpretacije, kompozicija u trenutku su univerzalne umjetničke okupacije koje su transmedijalne i omogućuju inspiraciju iz svih vrsta umjetnosti.

Jedan koncert u tom smislu može biti djelo konceptualne umjetnosti ili performans ali i koncert slušajuće muzike – možemo ga slušati, gledati i percipirati na različite načine.

Ulaz na koncert je slobodan.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO