Hronika

VELIKA AKCIJA POLICIJE Uhapšene desetine osoba, oštetili budžet Srbije za više od 11 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 16 osoba, dok se za tri osobe traga.

VELIKA AKCIJA POLICIJE Uhapšene desetine osoba, oštetili budžet Srbije za više od 11 miliona dinara
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Sumnja se da su zloupotrijebili položaj odgovornoe osobe, kao i počinili krivično djelo pranje novca tako što su od 2018. do sredine 2020. godine na osnovu fiktivno sačinjene dokumentacije preneli 39.000.000 dinara (oko 590.950 KM) sa računa firmi “Gramper” i “Stig inženjering” na račune firmi “Euro kran”, “Alegra” i “Nir”.

Potom su, kako se sumnja, znajući da novac potiče od kriminalne djelatnosti, putem fiktivne dokumentacije sa računa pravnih osoba firmi “Euro kran”, “Red raud” i “Haklberi”, “Alegra”, “Raw – rent a workers”, “Renco&chic group”, “Workstore”, “Monolith Innovation” i “Dark car” prenosili novac na tekući račun muškarca za kojim policija intenzivno traga, koji je dio novca vraćao “Stig inženjeringu”, a dio zadržavao za sebe, prenosi Blic.

Kako se sumnja, odgovorne osobe firmi “Tekon – tehnokonsalting”, uz pomaganje odgovornih osoba firmi “Gramper” i “Nir” oštetili su budžet Republike Srbije za 11.213.125 dinara (oko 169.907 KM) i zbog toga im se stavlja na teret da su počinili i krivično djelo poreska utaja.

Pretresom lokacija gdje su boravili osumnjičeni, privremeno je oduzeto 11.400 evra i 1.900.000 dinara (28.789 KM), za koje se sumnja da potiču od krivičnog djela.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.