Gradovi

VELIKA STVAR ZA POLJOPRIVREDNIKE Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje u Semberiji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisali su danas ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na 550 hektara u Donjem Crnjelovu.

VELIKA STVAR ZA POLJOPRIVREDNIKE Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje u Semberiji
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Investicija Vlade RS, vrijedna je 3,8 miliona maraka, od čega je Grad Bijeljina obezbijedio 15 odsto. Rok za završetak radova, koje izvodi preduzeće „Higra“ je 8 mjeseci.

Klimatske promjene, koje uzrokuju toplija ljeta sa niskim nivoom vlažnosti, sve više ugrožavaju agrar i to ne samo u Republici Srpskoj već i u okruženju. Poljoprivredna proizvodnja ima izvjesnu budućnost samo na područjima koja je moguće navodnjavati, istakao je ministar Pašalić .

Želimo u Bijeljini izgraditi sistem za navodnjavanje za 1.100 hektara. Za ovu prvu fazu Vlada je obezbijedila 3,2 miliona maraka a Grad Bijeljina oko 600.000 KM. Ovih dana počinjemo i sa projektovanjem još jednog sistema koji bismo trebali graditi iduće godine – rekao je resorni ministar.

Semberija je izrazito poljoprivredni kraj. Uz adekvatnu podršku republičkih i lokalnih nadležnih institucija, agrar je jedan od resursa kojim može da se poboljša opšta privredna slika i položaj stanovnika ove regije i cijele Srpske, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Donje Crnjelovo, sa oko 5.000 stanovnika u oko 1.400 domaćinstava, bilo je među najvećim proizvođačima povrtarskih kultura u bivšoj BiH i Jugoslaviji. Mislim da će stanovnici ovog sela, koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, od ovog sistema imati najviše koristi – rekao je Mićić.

Radove, koji počinju za desetak dana, izvodi preduzeće „Higra“. Rokovi će biti ispoštovani, kaže i direktor preduzeća Dragan Sarić.

– Vodozahvat dovodi cjevovod od 25 kilometara velikog profila do pumpne stanice Viosč na rijeci Savi. Protok će obezbijediti dovoljno vode bez obzira na potrošnju. Ovaj sistem namijenjen je i za prvu i za drugu fazu, odnosno navodnjavanje oko 1.100 hektara – precizirao je Sarić.

Prema Studiji održivog razvoja irigacionog sistema, koju je uradilo Ministarstvo poljoprivrede RS, u Srpskoj se može navodnjavati oko 70 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. U RS se trenutno navodnjava od 11 do 15 odsto obradivih površina. Sistemi za navodnjavanje već su izgrađeni su u Novom Selu kod Bijeljine, u Pelagićevu. Trebinju, Bratuncu a grade se u Laktašima i Ljubinju.