Svijet

VELIKO PRIZNANJE Srpski genije dobija svoj trg na NIJAGARINIM VODOPADIMA

Područje od Teslinog spomenika do hidrocentrale iz davne 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, koja je napravljena prema patentima srpskog naučnog genija, ubuduće će se zvati Nikola Tesla Plaza.

VELIKO PRIZNANJE Srpski genije dobija svoj trg na NIJAGARINIM VODOPADIMA
FOTO: PROFIMEDIA

Za ovaj poduhvat zaslužna je Srpska škole “Nikola Tesla” iz Niagara Falls u kanadskoj državi Ontario i Kanadski tehnički muzej „Tesla“, koji su uputuili zahtijev komisiji Nijagara Parkova i dobili odobrenje.

Lijepu i radosnu vijest sa svojim prijateljima u otadžbini i dijaspori na društvenim mrežama podijelila je Srpska škola „Nikola Tesla“, koja naredne godine slavi deset godina postojanja i koja se bori za očuvanje srpskog jezika, vjere, kulture i tradicije, ali i očuvanja lika i djela Nikole Tesle.

Sa radošću vas obavještavamo da su naša Srpska škola “Nikola Tesla” i Canadian Tesla Technical Musem izvojevali još jednu važnu pobjedu kako bi se za lik i djelo Nikole Tesle u ovom dijelu svijeta još više čulo. Nakon našeg prvog zahtijeva i zvaničnog proglašenja 10. jula za Dan Nikole Tesle u gradu Nijagari čiju proklamaciju smo dobili 2015. godine, upravo smo dobili informaciju da je i naš drugi zahtijev usvojen – obavijestili su iz Srpske škole.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako su dodali, ideja je da se čitav prostor od spomenika Tesli do Rankin Power Generation Station poveže u jednu cjelinu, odnosno da se kao takvo ucrta u sve geografske i turističke karte, zvanično postavi na web stranicu Niagara Parks Commision i da bude deo propagandnog materijala ovog područja.

– Ova više nego lijepa vijest koja nam dolazi pred nastupajuću 2020. godinu, u kojoj će naša Srpska škola „Nikola Tesla“ proslaviti 10 godina postojanja i 10 godina obilježavanja Dana Nikole Tesle, još nas više obavezuje da i dalje nastavimo istim putem. Putem očuvanja našeg srpskog jezika, vjere, kulture i tradicije, odnosno očuvanja lika i djela Nikole Tesle kao jednog od najvećih sinova našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na ovom području gdje danas živimo -rekao je Borislav Živković iz Srpske škole “Nikola Tesla”.

Da podsetimo, prva hidroelektrična stanica podignuta je na rijeci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja struje došlo je 1896. kada je postrojenje uspjelo da transportuje električnu energiju čak 26 milja dalje, do Bafala. Veliki dio zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmjeničnu struju ide upravo Nikoli Tesli.

(Serbian Times)