Svijet

(VIDEO) 29. februar kroz istoriju: Rođen mitski detektiv, ispred i iza kamere

Američki film i TV iznjedrili su u samoj genezi brojne mitske detektive. Ali rijetki se poput Denisa Farine mogu pohvaliti da to nisu bili isključivo ispred kamere već i iza nje, konkretnije, u stvarnom životu.

glumac Denis Farina
FOTO: PAUL BUCK/EPA

Kad mu je veliki Majkl Man u kasnim sedamdesetima ponudio epizodnu ulogu u sjajnom komadu palpa Thief, poznatijem i kao Violent Streets, bio je zaposlen kao detektiv u čikaškom odjeljenju za pljačke. Zato ga Man nije angažovao samo kao glumca već i kao savjetnika. Detektivskim poslom bavio se 18 godina (od 1967. do 1985), iako je puno više novca zaradio glumeći detektiva.

Farina je kao dodatni posao nastavio odrađivati manje uloge u raznim televizijskim filmovima i serijama, a pozorišni debi ostvario je 1982. godine u predstavi A Prayer for My Daughter u režiji Džona Malkoviča.

Dugogodišnja saradnja s Manom je okrunjena ulogom poručnika Majka Torela u Manovoj TV seriji Crime Story (Kriminalističke priče). Pojavio se u nekoliko epizoda njegove kultne TV serije Miami Vice, te u izvrsnom Manhunteru.

Za Mana, Farina je bio glumac „koji se mogao locirati u onu istu kulturalnu ladicu u koju su ugurani muškarci s fino uređenim noktima i džepnim maramicama, poput Sinatre i Tonija Beneta“. Međutim, njegov nadrealni spoj sirovosti i elegancije, zagrebancije i prijetnje, fino je detektovao Martin Brest u Ponoćnoj trci u kojoj Farina portretira mafijaša iz Atlantik Sitija, za kojeg je rezervisana kultna scena u kojoj prijeti nesposobnom pomoćniku da će mu probosti srce olovkom.

Čak i kad se pokušao udaljiti od ulica zla, poput uloge u romantičnoj komediji That Old Feeling Karla Reinera, u kojoj mu je partnerka bila Bet Midler, on odbija da igra na sentimentalnu notu.

– To nije za mene – kaže Farina izlazeći mršav iz bolnice na hladnu čikašku ulicu u jednom od svojih zadnjih filmova, Last Rites of Joe May, koji na neki način signalizira njegov vječni oproštaj od filma. Kao da je želio naglasiti da film više nije za njega.

Denis Farina je rođen na današnji dan, 29. februara 1944. u Čikagu, a preminuo od plućne embolije 22. jula 2013. u Skotsdejlu.

U karijeri je tumačio 81 ulogu u filmovima i serijama.

Ostali događaji na današnji dan

1720. – Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I;

1792. – Rođen Đoakino Antonio Rosini, italijanski kompozitor;

1932. – Umro Vladimir Čerina, hrvatski književnik;

1940. – Heti MekDenijel postala prva Afroamerikanka koja je osvojila filmsku nagradu Oskar za sporednu žensku ulogu u filmu „Prohujalo sa vihorom“;

1956. – U Pakistanu proglašena Islamska Republika;

1992. – U Bosni i Hercegovini je održan referendum na kojem se većina izašlih izjasnila za nezavisnu državu, što je značilo odvajanje od tadašnje SFR Jugoslavije. Srbi su bojkotovali ovaj referendum, a napetost u kojoj je održan kulminirala je kada je ispred crkve u centru Sarajeva ubijen Srbin Nikola Gardović na svadbi svoga sina;

2000. – Elton Džon napustio brodvejsku premijeru mjuzikla “Aida” zasnovanog na njegovim pjesmama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije