Svijet

(VIDEO) 26. februar kroz istoriju: Preminuo čovjek koji je ZAUSTAVIO HIPERINFLACIJU

Dragoslav Avramović, poznat u narodu kao i Djed Avram, bio je ekonomista, guverner Narodne banke Jugoslavije i dopisni član SANU.

DRAGOSLAV AVRAMOVIĆ
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

SR Jugoslavija je krajem 1993. ušla u hiperinflaciju. Prema procjenama Dragoslava Avramovića, u novembru 1993. dnevna inflacija je bila skoro 18%, a u januaru 1994. skoro 62%.

U januaru 1994. godine, dakle, inflacija je na mjesečnom nivou iznosila čak 313 miliona odsto! Dnevni list „Politika“ je 4. januara koštao 500 dinara, 20. januara milion dinara, a sutradan dva miliona!

U to vrijeme, prema dogovoru predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i predsjednika Vlade Srbije Nikole Šainovića, ekonomisti predvođeni Dragoslavom Avramovićem napravili su plan zaustavljanja inflacije, koji se primjenjivao od 24. januara 1994. Djed Avram je zaustavio hiperinflaciju fiksiranjem dinara za njemačku marku u odnosu 1:1, uvođenjem novog dinara i zaustavljanjem štampanja novca bez pokrića. Dotadašnja politika vlasti je bila da štampa novac ne bi li isplatila plate za radnike koji su tada bili na prinudnim odmorima, a kao direktna posljedica sankcija.

Mada na prvi pogled izgleda jednostavno, osnovni razlog uspjeha programa je Avramovićev autoritet odnosno odbijanje da se povinuje zahtjevima vlasti.

O kontekstu u kome je program Dragoslava Avramovića stupio na snagu možda najbolje govori jedan vic iz tog perioda:

„Slobodan Milošević je kolima prolazio kroz grad i vidio red ispred prodavnice. Pozvao je premijera Nikolu Šainovića i pitao ga šta ljudi čekaju. Oni čekaju mlijeko, odgovorio mu je Šainović. Pa zar mi nemamo mlijeko, pitao je Milošević. Mi imamo, ali oni nemaju, uslijedio je dogovor sa druge strane.“

Tadašnja štampa pisala je da je Avramović sa cegerom išao na pijacu i pravio svoj indeks potrošačkih cijena. Iako to danas zvuči kao populizam, Avramović nije vjerovao zvaničnoj statistici i nije mogao da čeka mjesec dana na izveštaj o kretanju cijena.

Svojim super dinarom taj super djeda je vratio je građanima njihove plate i penzije, vratio je vrijednost novcu, vratio je nadu. Dragoslav Avramović je bio jedan od trojice u svijetu kojima je pošlo za rukom da obuzdaju takvu hiperinflaciju.

On je postao simbol stabilnosti dinara poslije hiperinflacije iz 1993, pa je 2. marta 1994. postavljen za guvernera Narodne Banke Jugoslavije. Na tom mjestu je ostao do 15. maja 1996. godine, kada je ekspresno smijenjen zbog kritike vladajućih: „Totalnom blokadom pregovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama savezna vlada nas gura u propast“.

Dragoslav Avramović je, naime, namjeravao da sa grupom ekonomista, saradnika, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uđe u reforme odnosno u privatizaciju privrednog i bankarskog sistema. Pokušao je da uspostavi kontakte s Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi dobio profesionalnu, ali i finansijsku pomoć. Nije dobio “zeleno svjetlo”, jer bi time u stvari izmakao stolicu tadašnjoj vlasti i ekonomskoj eliti.

Preminuo je na današnji dan, 26. februara 2001. godine u Rokvilu kod Vašingtona, a sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Pročitajte još

Ostali događaji na današnji dan

1260. – Bela IV, ugarski i dalmatinsko-hrvatski kralj, izdao povelju koja je neposredna potvrda o postojanju grada Wyhygha (današnji Bihać);

1802. – Rođen Viktor Mari Igo, francuski književnik;

1815. – Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sljedbenika vratio se na vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina, nazvana Sto dana, okončana je u junu, poslije vojnog poraza kod Vaterloa;

1848. – Proglašena je Druga Francuska Republika;

1885. – Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, Afrička konferencija, koji je organizovao njemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podjeli centralne i istočne Afrike;

1932. – Rođen Džoni Keš, američki pjevač i gitarista;

1936. – Adolf Hitler je u Njemačkoj otvorio prvu fabriku za proizvodnju “narodnog vozila”, “folksvagena”;

1976. – Osnovana rok-grupa “Atomsko sklonište”;

1978. – Počeo prvi od pet međunarodnih šahovskih turnira u Bugojnu, u to vrijeme među najjačima na svijetu. Prvo mjesto su podijelili Anatolij Karpov i Boris Spaski;

1992. – Umro Jovan Janićijević Burduš, jugoslovenski pozorišni, filmski i TV glumac;

1993. – U snažnoj eksploziji u Svjetskom trgovinskom centru u Njujorku, za koju su odgovorni arapski islamski teroristi, poginulo je šest, a povrijeđeno oko 1.000 ljudi;

1995. – Poslije gubitka oko milijardu dolara, koje je na berzi u Singapuru izazvao diler Nik Lison, bankrotirala londonska banka “Bering”, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu