Društvo

(VIDEO) Danas slavimo Svetog Platona: Zbog vjere u Isusa 18 dana izdržao bez hrane i vode

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Platona, sveca koji je ostao upamćen po tome što je 18 dana uspio da živi bez hrane i vode.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sveti mučenik Platon rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. On nije skrivao svoju vjeru u Hrista već ju je javno propovijedao. Zbog toga je bio izuzetno mučen.

Kada su ga izveli pred tadašnjeg sudiju, on je počeo da ga savjetuje da izbjegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dvije smrti, jedna malovremena, a druga beskonačna. Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo tijelo, potom mu je od kože pravio kaiše.

Na sve te muke, Platon je odgovarao: “Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje.”

Pročitajte još

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.” Potom su ga bacili u tamnicu, gdje je proveo 18 dana bez hrane i vode, piše Kurir

Kada su se uvjerili da Platon može živjeti gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.”

Poslije toga Agripin, vidjevši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posječenje mačem. Posiječen je oko 266. godine i primio je vijenac vječne slave.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu