Društvo

Pravoslavni vjernici obilježavaju treći dan Božića: Danas je Sveti arhiđakon Stefan, jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba

Danas je dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, jedna od slava koje se najviše praznuju u srpskom narodu.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Svuda se svetkuje i kao treći dan Božića. Sveti Stefan ili Stevanjdan pada na treći dan Božića i prva je krsna slava po Božiću, jedna od najčešćih.

Sveti Stefan prvi je od sedmorice đakona, služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon – prvi među đakonima.

Ime Stevan ili Stefan potiče od grčke riječi Stefanos i znači onaj koji je krunisan, ovjenčan. I danas mnoga muška djeca dobijaju njegovo ime.

Pročitajte još

Kao propovednik u Jerusalimu, odveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, kasnije poznat kao apostol Pavle.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje – 15. avgusta slavi se Sveti Stefan ljetnji ili Stevan Vjetroviti.

Po običajnom kalendaru, danas se iznosi božićna slama iz kuće. Pažljivo pokupljena, slama se ne baca, jer se vjeruje u njenu plodotvornu moć, prenosi RTS.

Stavlja se u raklje voćki u pčelinjak, kokošarnik ili privredne zgrade. Ovim danom završava se praznovanje Božića.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu